Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

how NOT to do

LockjaktPosted by Peter Berglund Sat, March 06, 2010 13:59:58
Plats:Domta, Örsundsbro
Jägare: Peter Berglund, Janne Nissinen & Markus Hoffman
Tid:05.30

Markus och Janne jagar på marken och placerar ut oss i ett hett sidvindspass. Jag står för lockandet, Janne sitter 5 meter till vänster om mig och Markus sitter 50m till höger om mig. Vinden skulle vara nordvästlig men kastar en hel del innan solen har gått upp, ibland kastar den 180grader till rakt sydlig så båda passkyttarna har god chans på en eventuell inlockad räv. Jag börjar locka med Dan Thompson's PC3a men det händer ingenting efter 10min, går över till PC1an och kör i 10minuter till. Beslutar mig för att testa Crit'r Call standard och efter 2 minuter ser Janne en räv på grannmarken ett par 100m bort på väg "förbi" hans skjutvinkel. Han viskar: "locka mer" vilket jag gör och efter cirka 30 sekunder hör jag " KLICK " och en omladdning.

Vad hände? tänker jag...

15 sekunder senare står räven nere på åkern 70m från mig och tittar mot Janne, jag ska precis ta upp lockpipan när janne flyttar på sig och skrämmer räven och i samma veva skjuter ett skott. Räven springer som Usain Bolt och stannar på 5-600meter och tittar tillbaka igen. Jag lockar men det är ju självklart lönlöst.

Händelseförlopp:

När jag lockade på Janne's begäran kom räven in till han och stod framför han på 20 meter. Janne hade hårkorset i bröstet på räven och avfyrar. Bössan klickar och räven står kvar. Janne öppnar slutstycket, räven står kvar. Repeterar om, då lunkar räven bort ifrån oss men vänder nere i en svacka och går rätt ut på den snöklädda åkern. Riktigt trög ungräv men lik förbannat så var vi bortgjorda...

Janne flyttar om benstöden och tittar fram bakom granen då sjunker ena benet på stödet rätt genom skaren och skrämmer räven och någonstans i detta får Janne iväg ett skott som han sedan ångrar direkt.

Jag har inte känt Janne speciellt länge men något jag kan säga om han är att han har ordning på sina vapen och framförallt kan mycket om vapen och allt vad det innebär. Han är mäkta besviken och irriterad. Vi plumsar tillbaka för att berätta för Markus vad som hänt och för att köra ett nytt pass...

Senare på dagen åkte vi till skjutbanan för att bekräfta vad som hänt. Janne hade råkat komma åt slutstycket så det inte låg i helt "låst" läge, det handlade om att cirka en halv cm som slutstycket inte var stängt så att säga. Liten nackdel med att inte ha ett "fast" läge på slutstycket i låst läge. Jag har själv slarvat med detta på min Blaser då jag legat på skjutbanan och repeterat lite oengagerat och inte fått fram slutstycket hela vägen till 3-4 skottet. Det sätter hjärnspöken i skallen och får absolut inte hända i skarpt läge.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.