Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Räv-Mattis på månskensakt

LockjaktPosted by Jan-Erik Jonsson Tue, January 26, 2010 20:57:23

Många av er har nog läst böckerna om Bäcka-Markus av författaren Birger Lundqvist och dennes jakt-,fiske-och bygdehistorier där finns en figur som kallas Räv-Mattis och nu tror jag att vi kanske håller på att få en sådan i familjen. Därav rubriken.

2 januari månsken och -25 grader ute, sitter hemma och spelar spel med familjen och har bara mysigt. Klockan går som den gör när man har trevligt och när det slutligen blir läggdags är klockan 3 på morgonen. När jag lagt mig men inte hunnit somna så kommer Mattis 14 år och säger RÄVEN ÄR HÄR! Nu blir det bråttom upp ur sängen fram med geväret ur skåpet och iväg till vakgluggen och där står räven på åteln med bredsidan till. Jag siktar och låter skottet gå jag hör det klappande ljudet när kulan träffar och ser räven ligga på skottplatsen Mattis är jublande glad. Vi pratar en stund och sedan går vi och lägger oss. Men nu händer något som jag inte hinner uppfatta, storebror Kevin har vaknat och han och Mattis bestämmer sig för att prova att locka. Dom ger sig iväg ner till sjön och letar sig ett bra pass lägger sig skavfötter på ett renskinn huttrande väntar dom sedan en stund innan dom börjar locka, och efter ungefär en halvtimme så kommer det en räv lunkande över isen men den stannar plötsligt och sätter sig och tittar rakt på dom båda jägarna. Kevin förstår att den kan bli svår att få närmare men det är ganska långt håll ca 200 m Han bestämmer sig att försöka i alla fall för det är helt vindstilla och bra månsken så han siktar strax ovanför huvudet och skjuter, räven faller direkt död ned. När dom reser sig upp från gömslet för att gå fram ser dom ytterligare en räv som kommit från en holme på sjön springa tillbaka mot säkerheten på andra sidan.

När han och Mattis kommer fram till räven ser han vilken tur han haft för han hade träffat mitt i huvudet. Vapnet han har är en mauser mod 98 med varmintpipa kal.308 norma magnum och använder en SST Hornady kula . Själv har jag en tikka mod 65 kal 7mm rem. Mag. Och en Speer TNT kula.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Peter Berglund Tue, January 26, 2010 22:05:53

Det är av sådana där erfarenheter man blir "hooked" på lockjakten. Hoppas det går bra i Västerbottensfjällen för dig!