Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Stora spår höjer spänningen!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Sat, February 01, 2014 01:16:53
Jag har en skogsåtel som jag bara skött halvhjärtat på grund av det dåliga vädret under senhöst och tidig Vinter, för ett litet tag sedan när snön precis täckt marken så gick jag dit och kollade den!
Den var igång och hade besök av flera rävar så den är numera förstärkt med mer åtelgodis och verkar vara i full sving.
En inte så liten extra krydda är att spåren av en stadigt stor räv kontinuerligt besöker åteln!
Dessa stämplar fanns med riktningen satt till min åtel och det gjorde förväntningarna för Onsdagens sittning extra stora.
Det snöar skapligt under hela kvällen vilket resulterar i ett idogt arbete att hålla kikarsiktet rent och även i att jag har klätt mig som en Michelingubbe med många varma lager.
Väl på plats så tar jag position i en snöfylld klippskreva som är mjuk och formbar och sedan blir jag sittande att spana på åteln och kringliggande bergkanter, terrängen går i vågor av små bergryggar och jag sitter på en av dem med åteln på en annan rygg inom 70m avstånd.
Jag hör att en rävhona går och ojar sig inte alltför långt borta så löpet är igång och risken att rävarna inte går till åtel ökar men det är ändå värt sittningen för när jag suttit i 1timme och 30 minuter så slinker plötsligt en räv upp på bara 20m avstånd med siktet inställt på åteln, den rör sig säkert och verkar betydligt lugnare än de rävar som kommer till åtlarna inom mera bebyggt område, skogen verkar lugna den.
När den är mitt för mig så stoppar jag den med ett litet muspip med munnen och gör anläggningen i samma stund, räven stannar och stirrar oförstående på mig medan jag upptäcker att förstoringen är på högsta och linserna snöiga!!
En fipplande justering och sedan går skottet utan att räven hinner koppla läget, den ligger där jag sköt den.
Det är inte bjässen som trampat runt på åteln men det är en finpälsad hane och kvällen är ännu inte så långt gången (ca:21:45) .
En stund till sitter jag men kylan börjar gå igenom kläderna så jag blir inte långrandig.
Dagen efter kollar jag till åteln i dagsljus och kan se att den store har varit i området men valt att inte gå hela vägen fram!
Troligt så har jag skrämt den med skottet eller när jag var framme och plockade upp den skjutna räven!
Det kunde skett men nu får det istället bli en ny sittning eller ett försök till att locka in den från hemma området efter löpet..
Det är kul att se fram emot :)  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.