Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

sammanställning 2010

VakjaktPosted by Jan-Erik Jonsson Thu, May 13, 2010 23:11:39

Efter att ha sammanställt säsongen så tycker jag att det har gått bra med rävjakten i år. 20 rävar i västerbottensfjällen 4 i jämtland blev slutresultatet. Väntar nu med spänning på att få nya pipan monterad till min Wetherby Mark V. och stalondämparen som jag beställt. Har skjutit med min Tikka m 65 i vinter som också har en stalondämpare och som fungerat klanderfritt trots 3 år av tuff behandling som det blir när man bedriver skyddsjakt. Det har varit en besvärlig vinter för lockjakt föret har ju inte varit det bästa. Dom flesta rävarna har skjutits på nattvak eller lokaliserats med hjälp av kikaren på fjället. Tänkte ändå skriva om nattvak på en slug räv denna vinter.

10 Februari och 20 grader kallt sitter och ser på tv klockan var ungefär 21:00 men tittar ut mot åteln då och då och till slut ser jag att den bara står där som uppvuxen ur snön går runt lite och ser väldigt trygg ut. Jag hämtar geväret ur vapenskåpet och smyger fram till skjutgluggen som består av ett litet ljudlöst fönster ute i farstun och tittar ut men där finns ingen räv, den kommer tillbaka tänker jag och står kvar men efter 5 min känner jag att jag har klätt mig för dåligt och måste gå in igen. Lägger nu fram jacka och mössa och fortsätter att vakta till klockan 23:00 innan jag klär av mig för att gå och lägga mig, tittar ut en sista gång och där står den på samma ställe som sist. Snabbt på med kläderna och räven står kvar, jag smyger så tyst jag bara kan ut till gluggen bara för att konstatera att räven är borta. Väntar några minuter innan jag går in igen, nu är jag inte trött längre så jag tänkte sitta ett tag till, och strax före 01:00 kommer den lunkande från skogsbrynet mot åteln, allt upprepas igen räven är borta när jag kommer till gluggen. Jag börjar ana att räven hör mig när jag går till gluggen så jag lägger ner jaktförsöken denna natt.

Nästa dag läggs det ut mjuka mattor smygtekniken förfinas in i minsta detalj allt är tillrättalagt inför kvällen. Börjar vakta redan kl 20:00 så att jag inte skulle missa något besök av den röde men när klockan var 01:00 så var det bara att ge upp. På morgonen när jag stigit upp så kunde jag konstatera att räven hade varit på besök under morgontimmarna och av spåren att dömma hade den nog ätit sig mätt.

12 Februari kommer räven klockan 21:30 gör ett snabbt besök men kommer inte i skottsektorn och ger sig av efter någon minut och är borta går och lägger mig klockan00:00 utan att något hänt men vaknar igen 03:00 och då är den där, jag smyger ut och nu är den väldigt upptagen med att gräva så nu märker den absolut inte något när jag öppnar fönstret men spänningen känns lite extra mycket när man vet hur försiktig man måste vara med just den här räven, jag sticker ut geväret och börjar fokusera in den i kikaren när den plötsligt tittar upp rakt in i kikaren det känns som allt står stilla, jag vågar knappt röra hårkorset mot bogen på räven andning vågar jag inte ens tänka på men så är hårkorset där det ska och jag kramar av skottet och hör det bekanta plaff som det blir vid träff när man använder ljuddämpare, den sluga räven ligger kvar på platsen. Den kände nog på sig att jag fanns där, men den här gången var jag lite snabbare.

Det var den sjätte räven med det sjätte sinnet.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Daniel W-M Thu, May 27, 2010 16:03:40

24 rävar på en vinter är sjuuukt bra jobbat! Bara att lyfta på hatten :)

Posted by Peter Berglund Fri, May 21, 2010 09:37:22

Trevlig historia Jan Erik! Det är otroligt vaksamma djur, jag gillar din "trimning" av smygtekniken. Det finns alltid saker man kan förbättra i jakten på den röde, oavsett om det gäller lockjakt eller vakjakt. Precis som du säger så har förhållandena varit extremt dåliga för lock i norr- västerbotten. Från påsk och framåt gick det men knappast före.

Har du haft möjlighet att titta till fjällrävslyorna nu eller är de helt oåtkomliga i snösmältningen?

Posted by Magnus Rahkola Sat, May 15, 2010 21:09:29

De är stunder man kan längta tillbaka till när man nu har 22 grader varmt på dagarna. Rolig läsning!