Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Sammanfattning av säsongen 09/10

LockjaktPosted by Peter Berglund Sun, April 18, 2010 19:08:33
Att komma som Pitebo till Stockholm är en stor omställning, inte bara på privatlivet med dialekter och den biten utan även jaktmässigt. Bara att få tag i en plätt man kan jaga på kan vara riktigt svårt. Som tur är så har min bättre hälft släkt i Tierp/Månkarbo och på den vägen lyckades jag få tag i en plätt på 460ha där jag får jaga allt utom älg. Jag fick den marken i slutet av September och fick på första jakt tillfället skjuta en råbock med 6 pinnar, absolut ingen medaljbock men ändå mitt första rådjur någonsin.

Tanken var att vi skulle köra ett lockpass på räv men på väg ut till passet så hoppar 3 rådjur upp från ingenstans varav 1 bock. Jag frågade Johan som var med mig hur vi skulle göra och han sa att jag skulle prova smyga på den. Jag gjorde en ansmygning på ungefär 200m sen sköt jag bocken på 100-120 meter. Med denna upplevelse så försvann lite av mitt intresse för rådjursjakten. Det är ju ingen utmaning :) Jag fortsätter hösten med att köra otaliga lockpass på marken med dåliga resultat. Ofta när jag lämnat lockpassen vare sig det var i gryning eller skymning så har det stått rådjur inom skotthåll. Det mesta jag haft var 6 rådjur inom 100m varav 1 riktigt fin bock med ståtliga horn men varför ska jag skjuta dessa djur? Det är ju ingen utmaning alls, dessutom så är dom så otroliga graciösa att bara titta på att man inte behöver smälla på varje gång.

Till slut vart det ändå en räv i Månkarbo. ( när jag äntligen fattade att muspip är melodin på barmark ) Detta var runt 10 oktober.

Jag körde några pass till under oktober och november sen vart det lite lägenhetsbyte och annat som tog upp tid men mitt i all flytt och hast så bestämde jag mig för att åka på en Viltvårdskurs som Jägareförbundet hade i Märsta 10'e december. Det var väl egentligen bara predatorkontrollen som var intressant för mig men det var ändå ett vettigt sätt att spendera en torsdag kväll i decembermörkret. Under kursen så var det en stolle som började pilla i en bok som Ulf Lindroth skrivit om rävlock och jag kunde inte hålla mig från att fråga om han lockade räv. Då sken han upp och jag förstod direkt att han var "biten" av jaktformen rävlock. Vi började snacka lite lätt och böt telefonnummer sen dröjde det inte länge innan vi åkte iväg och körde ett gemensamt lockpass. För det är trots allt fördel att vara 2st när man lockar räv. Dessutom är det roligare med jaktkamrater med gemensamma intressen. Den här jaktidioten som ja lärt känna är då Fredrik Nilsson som också skriver här på redfoxhunting. Med Fredrik så öppnade sig möjligheterna då han är väldigt aktiv som viltvårdare och hjälper till på många olika marker runt om i Stockholmsområdet med bl.a utfodring och avskjutning av kråkor/skyddsjakt etc.

Över jul så åkte jag hem norröver till Piteå för att koppla av i 1 vecka men jag och Fredrik hade planerat att köra något lockpass under fullmånen som infann sig runt nyårshelgen. På nyårsafton så fick jag besök av en kompis hemifrån som är min största inspirationskälla inom jakten och en mycket god vän. Han och min far är de som hjälpt mig med jakt och fått mig intresserad av jakt och natur. Vi hade bestämt att vi skulle köra rävlock när han besökte oss men förhållandena var riktigt hemska uppe i Månkarbo med mycket snö och kyla. Det hade inte varit några plusgrader i Månkarbo sen snön kom så det var bara att glömma lockjakt där. På nyårsdagen kom jag dock på att en kompis brorsa här nere i Stockholm hade en liten plätt ute i Brottby någonstans. Efter 2 samtal så hade vi lov att locka räv på hans mark samma dag. Eftersom vi hade plusgrader och regn just före jul så var förhållandena väldigt bra runt nyårshelgen. Visserligen cirka -20 utomhus men det går att klä sig mot.

Vi åkte iväg runt 23.00 och månen lös på riktigt bra och efter ett 30 minuters pass så hade vi skjutit 2 rävar, varsin. Det kunde inte ha gått bättre.


Dagen efter hade Fredrik kommit hem från sin fylleresa över nyår och vi drog iväg och körde 2 pass. Det kom 3 rävar totalt på de passen varav jag och Andreas fick skjuta varsin av dessa. Fredrik hade ett fint läge men hann inte riktigt med denna gång.

Jag sköt en skabbräv och Andreas en fin hanne. Tyvärr dålig bild på min skabbräv, det är ju trots allt ganska mörkt på natten...


Ytterligare någon dag efter detta lyckades jag fälla en till på månluset som inte var speciellt bra/avtagande...


I mitten av januari vräkte det ner snö i Stockholms området och vi gjorde bara ett fåtal morgonpass. Förhållandena var för dåliga. När fullmånen kom åter i månadsskiftet januari/februari Så var det 10-15cm snödjup på den fina skaren vi haft under nyårshelgen. Likväl vart det en räv ute i Domta Gård/Örsundsbro tillsammans med ytterligare en ny bekantskap Janne Nissinen.


Februari bjöd på ett riktigt busväder och vi började bli riktigt frustrerade eftersom jaktsäsongen här nere i mellersta Sverige slutar 15 mars. Fullmånen i månadsskiftet februari/mars var meningslös att gå ut på, dels på grund av de dåliga förhållanden men också för att morgonpassen är betydligt hetare den tiden med korta nätter. Det blir visserligen tidiga morgnar men det är ju inget problem för en intresserad jägare.

Jag och Fredirk körde ett hett pass på en av hans marker i börjav av Mars som gav 2 inlockade rävar men ingen liggandes. Den första räven kom in fort och nära på så det blev aldrig en chans men den andra som kom några minuter senare bommade jag på. Det blev min enda bom på räv den här säsongen, det kändes tråkigt när det väl hände men det har gått relativt bra ändå sett över hela säsongen.

Jag plockade den sista i Stockholmsområdet runt 10 mars ute i Brottby, min andra skabbräv för säsongen.


Sen vart det en påskresa upp till Piteå där jag Andreas och Magnus Rahkola körde 2 pass på dåliga förhållanden. Tills jag och Andreas körde en favorit i repris när vi drog ut i skärgården till ett ställe där vi förra våren sköt 2 rävar på 2 pass en morgon.

Den här gången blev det också 2 rävar, varsin men på 2 olika pass. Vi körde totalt 4 pass och fick in 3 rävar. Det vart inte full pott men 2st fick vi med oss hem.

På bild: Andreas med en fin tik

Jag med en hanne


Totalt blev det 7 lockrävar för mig den här säsongen och det får man väl vara nöjd med. Förhoppningsvis har jag räddat ett par rådjurskid med den här insatsen och hoppas markägarna ger oss fler chanser nästa säsong. När rådjursjakten slutar 30 januari här nere så är det trots allt inte så mycket aktivitet på jaktmarkerna. Varför inte då låta oss på Redfoxhunting hjälpa till med predatorkontroll?

Hör gärna av er till någon av oss i Stockholmsområdet om intresse finns!

peter@redfoxhunting.se
fredrik@redfoxhunting.se
janne@redfoxhunting.se

Tack för alla kommentarer på tidigare inlägg, det är alltid kul med respons på det man gör och det är skitkul om man lyckas inspirera andra att börja locka räv. Lycka till nästa säsong!

Mvh Peter Berglund

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Peter Wiklund Tue, April 20, 2010 13:06:03

Det var intressant och rolig läsning Peter!

Posted by Daniel W-M Mon, April 19, 2010 17:48:56

Kanon Peter! =)
Hur sammanfattar övriga skribenter säsongen??

Posted by Fredrik Nilsson Mon, April 19, 2010 12:52:52

Mkt. bra skrivet Peter!