Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Påskhelgen hemma i Piteå

LockjaktPosted by Peter Berglund Wed, April 07, 2010 19:33:12
Långhelg! oj så skönt att vila ut sig tänkte jag och damen. Vi packade in oss i bilen och begav oss norrut på onsdag kväll efter jobbet. Framme i norr hade vi planerat avslappning i form av skoteråkning/grillning etc MEN så råkade ju Blasern och lite andra prylar följa med också smiley

Under påsk fick vi den första riktiga "blidan" hemmavid med plusgrader både dag och natt vilket inte gav något vidare lockförhållanden förräns på lördag morgon. Likväl hann vi köra 2 pass före det på "skitställen" utan resultat.

Lördag morgon började det dock hända saker...

Tid:02.40
Jägare:Peter Berglund & Andreas Edin
Plats: Någonstans i Piteå Kommuns skärgård

Uppstigning 02.40 kändes bra, vi var båda laddade. Natten hade bjudit på 3-4 minusgrader och det var som Andreas säger: "mint condition". Vi var på plats ungefär vid 04.30 men dimman var så extremt tjock så vi fick avvakta en stund och planera lite hur vi skulle lägga upp morgonen. Jag skulle tro att vi satt på första passet vid 05-05.15. Vi började med att bygga en mindre "borg" för att våra skor inte skulle synas mot den vita isen och sen drog vi vindpoplinet ( specialtyg för att minska "fladder i vind" med insydd blytråd ) runt oss. Andreas täcker av vinkeln ner i vind och jag har bakpasset så att säga. Efter 9 minuters lockande ser jag en räv som kommer fort ut från skogen på väg ner i vind mot Andreas synfält. Jag viskar detta till Andreas som gör sig beredd. Han fick skälla till 3-4 gånger för att få räven att stanna och efter ha rättat till benstöd och hittat den i kikaren så kommer smällen.

Räven markerar inte överhuvudtaget och springer in mot skogen i full fart, Andreas mantlar om och skjuter ett skott i full flykt på ungefär 100m och sen ser vi inte räven nå mer. Vid första skotttillfället så stod räven stilla på 60-70m och vid sista skottillfället så var den precis i skogskanten. Vad fan hände tänkte jag? Andreas som vunnit både det ena och andra i skytte, missade han en sån macka?

Jo så klart, våran grymt fina "borg" som vi byggt av skarsnö låg precis framför pipan efter Andreas omflyttning vilket är helt omöjligt att se i kikaren. Vi tittade på snöklimpen närmast och den var i de närmaste svart. Andreas berättar dock att 2'a skottet kändes riktigt bra och kan vara en succé. STOR RISK tänker jag... Bara jag som lyckas med flyktskott!! "jaoooo vi får väl se" säger jag iallafall och vi kastar på oss skidorna och åker fram. Visst fasen ligger räven. Fan 1-1 i flyktskott den här säsongen än så länge... Nä skoja bara. Grattis Grattis och en kram blev det nog till och med.


Mot nästa pass, där vi går tom. Finns inget intressant att säga där. Det kändes hett till en början men gav ingenting.

Pass 3

Vinden börjar avta och det har blivit varmare, klockan är runt 08-08.30.

Jag bevakade bästa vinden på det tomma passet så jag åkte på bakpass på 3e passet. Passet känns mycket hett men vi sitter och lockar 10, 15 och 20 minuter utan någon som helst aktivitet. Värmen gör sig påmind och ögonlocken blir tunga, det händer att dom lägger igen för en kort sekund. Det är så ljust ute, det gör ont att titta. Efter ungefär 25 minuter så tror jag att mina ögon totalt har havererat då det helt plötsligt är 3 stenar ute på isen där det tidigare bara var 2. Jag anstränger mig för att försöka se bättre och då jävlar rör sig st... RÄVEN! på väg in mot land. Jag flyttar om benstöden fort och räven stannar till. Andreas lockar lite lätt och räven börjar lufsa mot land igen. Då flyttar jag om benstöden återigen och skäller fast den. Pang på 150m, räven springer iväg men Andreas såg att den markerade för skottet.

Skottet kändes bra och efter vi avbröt så var jag kaxig nog att säga att vi skulle åka iväg och hämta räven. Räven ligger 40m bort från skottplatsen trots ett stort utgångshål. Jag sköt räven i en sned bredsida så kulan gick ut långt fram i magen. Den här räven kom egentligen i medvind och ute helt öppet på isen innan den var på väg in mot land, dvs helt tvärtemot hur den borde ha gjort. Vinden var i och för sig väldigt svag så det kan ha något att göra med det oväntade rörelsemönstret.

Mården Mona ( våran bulvan ) fick också vara med på bild.


Pass 4

Vi är visserligen trötta men är sugna på ett fjärde pass så vi kör. Nu är det varmt och riktigt ljust ute, runt 10.00 på morgonen. Vinden är i princip obefintlig men vi kör på ändå. Vi bygger nu mindre borgar sen läxan Andreas fick på pass 1. Precis så stövlarna täcks. Efter ungefär 10 minuter in i passet så viskar Andreas till mig att han ser en räv sittandes på land i skogskanten. Jag gluttar dit och får syn på den. Vi lockar på lite olika sätt men räven rättar bara till sig och sätter sig bekvämt. Den här räven kommer inte närmare. Vi börjar viskandes diskutera hur fan vi ska kunna röra på oss utan att bli upptäckta. Vi bestämmer oss för att jag ska locka medans Andreas rättar till sig EXTREMT försiktigt. Hans sittposition kräver en omflytt åt höger. Han lyckas med omflytten och får räven i sikte. Dock bara med ena benstödet i snön. Kort därefter kommer skottet och räven springer iväg.

Vi avbryter och åker fram för att se vad som hänt men vi har inte riktigt kommit fram till det. Nerslaget/splittringen av kulan visar nerslag exakt rakt bakom där räven satt i perfekt vinkel från där vi satt. Vi märkte också att vi var extremt exponerade där vi hade suttit och med facit i hand förstår jag definitivt varför räven inte gick ut längre. Till saken hör också att det var rejält med kvistar framför räven så det kan ha varit ett kvistskott: Fanns inga blodspår överhuvudtaget.

Sammanfattningsvis så var det en lyckad morgon, 4 pass och 3 inlockade rävar varav 2 döda. Inte 100% men fullt godkänt!

Jag kan även varna för dimma och minusgrader, det spelar ingen roll om du har Zeiss eller Swarovski som jag och Andreas kör med. Hade jag fått en räv i min vinkel på första passet så hade jag knappast lyckats skjuta den. Mitt sikte var helt igenimmat.

Vi avslutar med en till bild på Mona Happy Hunting!


  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by caz Thu, April 15, 2010 17:35:49

Bra jobbat, utom bommarna! ;)

Posted by Fredrik Nilsson Fri, April 09, 2010 22:18:27

Stort Grattis! och hälsa Andreas och Mona från mig.... Mona .... är hon singel eller???

Posted by Tomas Nyman Fri, April 09, 2010 21:36:52

Grattis Grabbar!! Kul story!

Posted by Lennart Appelgren Thu, April 08, 2010 09:14:57

Härlig läsning.

Mvh

Posted by Jonas Johansson Thu, April 08, 2010 06:39:01

Kanon läsning o klockrent jobbat pöjka grattis smiley

Mvh.

Posted by Daniel W-M Wed, April 07, 2010 20:28:42

Underbar läsning, kanon fina bilder och en ur sexig bulvan! Man kan inte begära så mycket mer =)