Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Rävlock på hygge

LockjaktPosted by Janne Nissinen Tue, August 23, 2011 23:00:38
Provade att ensam ta en liten utmaning och locka på räv på ett hygge, visste att det skulle bli knivigt då man absolut inte har nå bra uppsikt och räven kan smyga runt utan att man har en chans att upptäcka den. För att försvåra det lite mer väljer jag att locka mitt på dagen, ca kl 12.30, men jag tänkte att eftersom det var dagen efter stormen och att det regnat galet i ett dygn i sträck så skulle kanske räven låta sig luras, räknade även med att dom kanske inte är lika försiktiga inne i skogen som på fälten. Satte mig tillrätta och började med muspip, efter ett tag övergick jag till fågelljud, efter en dryga halvtimme utan räv så prövade jag med harskri, efter första trudelutten väntade jag i nån minut och helt plötsligt kommer räven smygandes snett bakom mig helt fel i vind. Räven har blicken noga riktad mot bullvanen och den fortsätter utan att se mig, jag lyckas vrida om bössan och på ca 45m smäller jag av 6,5:an och räven blir liggande. Mycket intressant med lockandet på hyggen, men tänker inte chansa på att göra det ensam utan pass-skyttar igen.

 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post190

Pyrschräv

BlandatPosted by Janne Nissinen Sun, August 14, 2011 12:18:52

Med denna härliga fullmåne och klara väder vi har haft i helgen så har jag satsat på rävjakten heltid, dock inte med så stor framgång jag hade hoppats.

Har suttit och vakat räv på nyskördade vallar, men inte kommit åt att skjuta, räv har jag sett men inte riktigt lyckats få dom att komma närmare trots muspip mm.

Bockarna har studerats inför premiären, älg samt dovhjort har man haft inom skotthåll också, men som vanligt är det inte säsong när dom behagar att visa sig. smiley

Hur som så bestämmde jag mig för att ta en liten promenad på marken imorse och fick då syn på en räv som var på sorkjakt en ca 450-500m längre bort, det som var lite jobbigt var att jag inte hade nått skydd att smyga i utom det som låg mellan mig och den slagna vallen där räven jobbade på var en stor klövervall.

Det såg ut som att räven var klar med sitt och att den drog sig mot dikes kanten för att som vanligt försvinna ut i tomma intet, jag tänkte att det fanns en stor chans att räven skulle dyka upp på en annan nyslagen vall lite närmare mig så jag bestämde mig för att smyga över klövervallen ner mot denna och invänta räven, sagt och gjort smygandes med handkikaren i högsta hugg för att då och då titta till räven så att man inte blir upptäckt, räven förvinner ner i diket och jag tar mig en 30m till för att sätta mig ner i det daggiga blöta gröna...

Väntar i 10-15 min utan att räven dyker upp där jag hoppats, och kommer fram till att man har har säkertl blivit upptäckt och räven har dragit vidare. Går tillbaka till vägen för att gå vidare när jag ser att räven inte har lämnat den första vallen där jag upptäckte den, utan har gått i diket hela vägen tillbaka till början av vallen och går nu samma väg som den gjorde när jag upptäckte den första gången.

Nu får det bära eller brista.. Jag smyger ut på klövervallen igen och på huk så halvjoggar jag varje gång räven förvinner bakom en höbal för att sedan smyga lungt när räven är synlig, kommer så långt jag vågar ta mig, ca en 450m från där jag började och sätter mig ner och inväntar räven. Har förutsett att räven kommer gå in mot samma kant där den tidigare förvann ner i diket.. Mycket riktigt så kommer räven helt rätt efter en ca 5min och då piper jag fast den och skottet ekar över vallarna. Millforce Varmintline i 6,5x55 gör jobbet och räven faller.

Mycket spännande att försöka smyga sig på dessa djur.

PS:verkar vara nå problem med uppladdning av bild så den kommer senare.

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post188

Skabbräv

VakjaktPosted by Janne Nissinen Sat, July 02, 2011 19:03:52

Vi fick lite raporter om skabbräv på en mark som Fredrik jagar på. Bonden hade slagit vallarna två dagar innan så jag och Fredrik bestämde oss för att kolla om vi kunde komma åt skabbisen, sen så var ju chansen god att kunna få syn på nån årsunge ute på vallen.

Vi satte os vid 21 tiden och första timmen gick åt att titta på rådjuren som fanns lite över allt, sedan så dök det upp en ensam get från grannmarken in på vår mark och medan jag studerade den så hördes det väldigt mycket fågel kvitter och varningsläten från samma håll som geten precis kommit, så jag förberedde mig på räv. Mycket rätt så kommer skabbräven ut i princip från samma "hål" som geten och börjar sitt födösök. jag tar upp bössan och intar skjutställning. Tänkte först låta räven komma lite närmre men eftersom hon ställde sig med fin bredsida på ca 110m så lät jag 22-250:im tala och räven föll på plats.

Såg ytterligare en liten årsunge som var på väg rätt mot mig men blev skrämd av en Bock som intye ville ha räven på sina marker. Så jag lät bli att skjuta även fast jag hade ett läge på ca 130m, men dom små är ju inte så lätta att fälla när dom redan är lite stirriga.

 • Comments(1)//www.redfoxhunting.se/#post182

Ny Rävpang

BlandatPosted by Janne Nissinen Tue, December 21, 2010 07:58:57

I brist på rätt lockjakts förhållanden så får man hitta på annat att göra.

Så jag har gjort iordning en ny Räv/Bock bössa, och för att ännu försvåra det för mig själv så har jag valt en enkelskottare. Jag har kommit underfund efter ett par missar att tar du inte räven med första skottet lär du inte träffa han med det andra heller (gör man det så kan man lika gärna köpa sig en trisslott)

Så den nya rävpangen fick bli en Ruger No1 toppad med Swarovski 6-18x50 (den kanske byts ut mot zeiss varipoint) cal 280rem, kan bli riktigt giftig med en 120grains V-max kula.

Nu återstår endast att provskjuta så att han klarar av att prestera godkänd precision för rävjakten.

Annars så har jag ju 6,5x55:an som kan laddas med Millforce Hunting VarmintLine ammot som är riktigt trevligt och rekomenderas till alla rävjägare som inte känner för att ladda själv.

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post152

En fin morgonräv

VakjaktPosted by Janne Nissinen Tue, November 02, 2010 12:44:12

Tog ledigt från jobbet i fredags då jag skulle hjälpa en kompis vars marker jag får jaga på. Han har köpt hus och då skulle det monteras lite kök och rörbiten föll då på mig.

Åkte ut tidigt på morgonen (ca 05,30) för att hinna ut till markerna innan det började ljusna (detta skedde ca 06.50-07.00) Satt på pass strax innan 7, satte mig vai en åkerkant där en liten väg går ner till en bro som går över ån som delar åkrarna, här passerar det mycket räv har vi ju sett med åren.

Har väl suttit så gott som still i en 40 min när jag ser till ner åt vänster, där sitter det en räv allderles vid å kanten bredid en massiv sten. Tar fram kikaren med avståndsmätaren och ser att det är en ungräv på ca 170m, ser ut som att den är på väg mot bron (har ca 125m till bron) Men så svänger räven och börjar traska rakt emot mig istället.

Bara att flytta på bössan och vänta in rätt tillfälle, har en massa träd och buskar som finns på båda sidor av den lilla vägen som finns till just vänster om mig och på just andra sidan om denna finns räven. Har två st större gluggar i växtligheten som jag vet att jag kan skjuta igenom om räven råkar passera där.

Rätt som det är dyker räven upp på 61m gåendes rakt mot mig i den mindre av gluggarna, sätter korset i mitten av bröstkorgen,klickar i snälltrycket och låter skottet gå. Tack vare ljuddämparen så ligger bössan stilla i skottet och jag ligger kvar i målet och ser räven falla ihop som ett korthus och den ligger på plats.

 • Comments(6)//www.redfoxhunting.se/#post136

DAX FÖR MÖTE!?

BlandatPosted by Janne Nissinen Sun, October 17, 2010 12:15:43

Undrar om skribenterna/Medlemmarna i Redfoxhunting är sugna på att träffas? Kanske dax då inte alla har träffat varandra.

Dela med sig lite av erfarenheter,tips mm och kanske kan vi jaga ihop om det går att ordna. Eller bara en trevlig middag tillagad av (ja inte räv) men vilt vi lyckats få i frysen pga vi plockat bort rävar smiley

Vad säger ni?

 • Comments(5)//www.redfoxhunting.se/#post132

RÄVDRÄPAREN

BlandatPosted by Janne Nissinen Sun, February 14, 2010 19:27:32

Nya Rävdräparen.

Nu när vi alla går och väntar på att det ska bli skare så har jag andvänt tiden till att skaffa ny rävpang. Det blev en Tikka T3 Super Varmint i 22-250 toppad med Nightforce NXS 3,5-15x56 och en Rcc T51 ljuddämpare.

Sköt med härligheten på banan idag och den presterar mer än godkänt med fabriksladdad varmintammo från Remington.

Träffbilden är en för denna kombination normal träffbild och bössan levererar dessa gång på gång, man skulle såklart kunna krympa träffbilden med hälften om man laddade själv, men det känns ganska så onödigt när den funkar så här bra.

 • Comments(11)//www.redfoxhunting.se/#post70

Fullmåne igen!

LockjaktPosted by Janne Nissinen Fri, January 29, 2010 14:29:46

Detta har vi väntat på i veckor, har planerat så att man är ledig, Peter och Fredrik har scouttat marker, allt noga förberett med utrustningen,laddningarna verifierade.

Då kommer det en jädra snöoväder med moln och skit och kanske förstör hela helgen för oss!!!!smiley

Men knske kan vi köra några morgonpass om inte annat och ska även kolla till åteln om det har varit nån action där.

Men vi hoppas på att det spricker upp och vi kan locka räv hela nättrna långa!!

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post48

Loslaget rådjur

BlandatPosted by Janne Nissinen Mon, January 11, 2010 15:37:13

Vi var och sköt lite på banan med Markus och fick då ett samtal från byn att bakom villa området i skogen hade ett Lodjur slagit ett rådjurskid.

När vi var klara med skjutningen åkte vi och tog rätt på denna och la ut den på vår rävåtel så jag hoppas att snart kunna skriva en jakt berättelse om åteljakt.

Nu ligger det slaktrester från rådjur,dovhjort samt denna färska rådjurskid på åteln varvat med lite hundtorrfoder så man kan nog skjuta både skräpfågel och räv på den åteln.

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post23

Nyfiken räv

LockjaktPosted by Janne Nissinen Mon, January 11, 2010 13:49:27

DATUM&TID: 02.01.2010 Kl:21.15 PLATS: Domta Gård JÄGARE: Janne Nissinen,M.Hoffman och Frerik "Segga" Segerblad

NYFIKEN RÄV

Efter framgångarna med locket några dagar innan så bestämde vi oss för att testa lyckan på andra marken med ett lockpass.

Vi tog os ut på plats efter en rätt så jobbig promenad i djup snön i ca 6-600m. Satte oss på dom avsedda platserna och Fredrik började locka, vi hade lite otur då vi hade bra måne men det var mycket moln. Vi fick inte fram nån räv under den första passet.

Vi var fortfarande sugna så vi bestämde oss för att flytta oss till ny plats och Markus visste exakt vart vi skulle sätta oss hur rävarna brukar dyka upp i det passet.

Sagt och gjort satte vi oss i sidvind utan bullvan denna gång, lite lagom så blev det en stor lucka i molntäcket och vi hade mycket bra månljus. Jag satte mig i så kallad bakpass altså ovanför vinden jämfört med Markus som lockade. Efter endast 1-2 min efter Markus börjar locka ser jag nått som skenar över gärdet till höger om mig dvs upp i vind men ca 200m framför, räven springer ner till diket som går på på min högra sida och springer sedan i dikes kanten rakt emot mig ca 25m till höger. Jag lyckas inte få iväg ett skott då det går undan och räven upplevs som liten.

Tänker att nu sket det sig när räven försvinner bakon enbuskarna på min högra sida, Markus upptäcker detta och börjar locka hårdare varpå räven plötsligt dyker upp vid närmsta enbusken 18m nedanför mig och kollar på Markus som lockar ca 20m till vänster om mig och lite nedanför. Det enda jag ser är huvudet på räven och jag blir tvungen att lyfta på baken för att kunna vrida bössan åt höger och neråt mot räven,får in huvudet i korset och låter skottet gå.

Sierra Spitzer 50grain i 222rem gör sitt jobb och räven blir på plats. Räven kom precis som Markus hade förutspått att den skulle göra om den kom från min sida, så det var slutet för denna lilla ungräv vars nyfikenhet avgjorde dess öde.

Bild kommer

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post22

Lock i månskenet

LockjaktPosted by Janne Nissinen Sat, January 09, 2010 20:08:12

29.12.2009

Tid: 20.30
Jägare: Janne Nissinen och M.Hoffman

Plats: Örsundsbro

LOCKJAKT I MÅNSKENET

Vi bestämde oss för att locka räv då det var en underbart fin kväll med nästintill fullmåne och skare.

Vi plumsade ut på åkern och jag tänkte att nu har man skrämt bort all vilt inom 1mils radie när man trampade runt i skaren.

Jag satte mig i medvind med Markus rygg mot rygg ca 80m ifrån mig, bullvanen placerades ca 35m nedanför oss. Vi satt stilla en stund och lät området lugna ner sig, sedan började Markus locka, efter ca 10min märkte jag att nu tog Markus en längre paus n vanligt och resonerade för mig själv att han måste ha räv i siktet.

Sedan började han att locka igen och efter ytterligare 3-4min så smäller det varpå Markus fortsätter att locka, vi avvaktar i ca 10min innan vi avslutar passet.

Jag tar mig till Markus och frågar vad som hänt, han berättar då att han fått två fram två rävar men den första troligtvis sett nånting då den vek av mot skogen (det var den jag tänkte att han måste ha siktat på tidigare) sedan kom räv nr två i samma spår och han kunde fälla den med sin Tikka T3 i 300WM laddad ed 11,7grams Oryx på 101m, perfekt träff i maskinrummet och räven blev kvar på plats.

När vi går fram så ser vi att det är en ungräv som är skabb angripen på ena baklåret.

Detta var en riktigt lyckad jaktkväll med underbart väder och en måne som gav mer än tillräckligt med ljus, man kunde med lätthet se flera hundra meter med god skärpa. Kylan (-19) gjorde att kaffet vi drack efter passet satt riktigt bra.

Frusen men nöjd jägare

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post14