Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Hoppas på unik....

VakjaktPosted by Stefan Molin Tue, January 01, 2013 19:00:36

Fy bubblan... vad länge sen jag postade något här...

Då är det väl hög tid då!

27/12 bestämde jag att jag skulle sätta mig på räv för första gången på ganska länge. Känns som den heta tiden börjar nu.

Lyckades bra, en hanne på 6,7 kilo, 17.00, ganska exakt 200 meter.
Bara älskar 22-250, skjuter som en gud! av totalt 21 rävar med denna bössa så är denna räv den enda som rört sig efter skottet. 5 meter...

Skum färgsättning som jag aldrig sett förut. Snälla säg ett det är ytterst sällsynt med vita bakben och svarta framben!smiley Kul att se en i riktigt fin päls! Ledsen för den sunkiga bilden, missade att packa ner kameran så det fick bli mobilen.

  • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post257

Montage.

Utrustning/PrylarPosted by Stefan Molin Mon, January 23, 2012 09:35:17

Såhär löste jag montage av lampa! Snickrade till en ring med Weaverklack som jag nu limmat fast på dämparn. Genzolampan gör sitt jobb utan att blända det minsta!

  • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post212

Årets första!

VakjaktPosted by Stefan Molin Mon, January 23, 2012 09:12:34

Årets första!

Då var nollan äntligen spräckt för i år! Men det satt långt inne som ni strax skall få läsa...

Det hela begav sig i Bro, en bit utanför Stockholm.

Södag 15/1
Efter en dags drevjakt med klent resultat bestämde jag mig för att sätta mig i kojan en stund i skymningen. Kikade på några rådjur och ett par dovhjortar en stund. Mörkret kom och det med besked. Det blev som i en säck. Att se en räv mot grönt gräs i mörker är inte lätt. Som tur är går det en traktorstig förbi åteln som var täckt med is och därför lite ljusare.
Vid 17.45 såg jag en skugga komma långt bort på stigen. Svårt att tro men ibland kan det vara svårt att skilja ett rådjur från en räv... När räven/rådjuret var inne på 70 meter såg jag klart och tydligt att det var en räv. Naturligtvis låg bössan i fel glugg och när jag skulle flytta över till rätt glugg snuddade ljuddämparen ena luckan på kojan med påföljden att räven tvärnitade, glodde i två sekunder för att sen göra helt om och rusa därifrån. Så var det med det.

Måndag 16/1
Samma tid, samma plats. Denna kväll lite kallare och lite frost i gräset gjorde att det blev lite bättre sikt. Lite... Samma rådjur och hjortar. Ingen räv. Trodde jag.
Vid 18-tiden gav jag upp. Packade ihop tyst och försiktigt för att kunna smyga därifrån. Väl utanför kojan slogs ficklampan på och jag kikade bort mot åteln. Där tittade två gula prickar tillbaka på mig för att efter fem sekunder försvinna i intet. Nu började jag bli lite härsken...

Tisdag 17/1
Återigen i kojan men denna kväll var det kostigt nog helt tomt. Inte ett rådjur eller dovhjort. Helt rent. Och jag som trodde att nu dj-vlar ska det smälla. Dagen till ära hade jag ju monterat en lampa på bössan. Kanonbra! Trodde jag...
Så kom i alla fall en hare hoppandes förbi. Alltid något tänkte jag och gnisslade tänder.
Det började närma sig 17.45 och jag satt och berömde mig själv hur bra montaget av lampan hade blivit och att om bara räven visar sig så skulle det vara klart!
Räven visade sig. Jag lägger lungt upp bössan, troligtvis med ett förnöjt leende på läpparna eftersom räven i princip redan var skjuten. Ser en skugga i kikarsiktet, osäkrar och slår på lampan. Lampan lyser med ett starkt sken och belyser ljuddämparen som är tejpad med vit tejp. Jag blir bländad och ser inte ett skvatt.
Räven gör som han blivit van vid och går upp i rök. Vid det här laget är leendet borta skulle jag tro.

Onsdag 18/1
Meckar om fästet till lampan och monterar den på ljuddämaren. NU är det perfekt...

Torsdag 19/1
Samma koja, samma tid. Nu har det snöat lite och det är lite lättare att se. Nu kommer det rådjur,dovhjort och harar i långa rader. Men ingen räv. Mörkret kommer och klockan tickar mot 17.45. Där! Där är han! En skugga rinner förbi en snöfläck vid åteln. Med bössan i rätt glugg denna gång sätter jag mig tillrätta. Med handkikaren spanar jag intesivt och bössan ligger klar precis under hakan. Och då menar jag precis under hakan. När jag nu ser räven klart och tydligt lägger jag ifrån mig handkikaren och byter till bössan. Som legat så nära att jag flåsat in i och immat ner hela kikarsiktet. Tänker fula ord. Lyfter då handkikaren och inser då att räven är borta. Detta kan väl f-n i inte vara sant! Spanar vidare med handkikaren men ser ingen räv. Tänker jättefula ord.
Klockan är 17.50 och osande av ilska ger jag nu upp. Javisst ja, jag kan ju testa nya lampmontaget. Kikar in mig, nu med imfri kikare, på en sten vid åteln och slår på. Det funkar klockrent! Kikar runt en stund för att testa och vips så syns där ett par ögon och en kropp. En rävkropp! Säkringen åker av i ett huj och snälltrycket åker i. Skottet går och ett floff hörs ute i mörkret.
Väl framme ligger han där. Han som gäckat mig i tre dagar.


En hanne på 5,7 kilo blev årets första. Tyvärr var ena frambenet brutet och såg inget vidare ut. Han var stor i skallen så jag tror han hade magrat av en hel del

Som sagt, det satt långt inne men skam den som ger sig!Lampan jag monterat är en Genzo eftersökslampa LED. Mycket nöjd med denna.

Alltid har man lärt sig något av detta!

Mvh
Stefan

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post211

Gelatin.

Utrustning/PrylarPosted by Stefan Molin Thu, December 08, 2011 21:56:30

Jaha, då var det testat då. Gelatinet verkar fungerat som det skulle!
Bifogar bilder före och efter skott. Jag bedömde att konsistensen är ganska bra.

Denna klump "gjöt" jag i en brödform. Den räcker till varmint kulor men knappast till någon annan typ av kula, då måste den vara längre.

Här kommer receptet för den som vill testa!

Till denna sats (2,8 liter) använde jag fyra förpackningar gelatinpulver.
Således går det 0,7 liter vatten/ förpackning. Pulvret är inget hokus pokus utan vanligt gelatinpulver från Ica. Blå förpackning, "favorit gelatinpulver". 19:-/ förpackning.

Så här gjorde jag:
Vispa ner pulvret i kallt vatten. Det blir en grynig gegga, som tapetklister typ.

Väl blandat ställde jag den på spisen på svag värme. Efter en stund börjar vätskan klarna och när den är helt klar är det bara att slå upp i lämplig form.

Ställ in i kylen i ett par dygn så den blir riktigt kylskåpskall.

Tänk på att ta hem de sönderskjutna resterna då det går bra att smälta ner, sila och gjuta ett nytt block.

Klart!

Innan...

Efter...

Jag vill inte vara räv.....

  • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post200

Grävlingar.

VakjaktPosted by Stefan Molin Wed, December 07, 2011 10:52:12

Hej igen!

Passar på att lägga in en bild från i våras. Satt i kojan och lurade på räven som jag sett ett antal gånger. Ca 30 min efter solen försvann kom det fram en grävling 20 meter till höger från kojan. Straffspark. Efter ytterligare 10 minuter kommer en till grävling fram, denna gång 20 meter till vänster. Straffspark.

Efter kontroll visade det si vara en hanne och en hona.

2-0 till mig!

Två veckor senare sköt jag en till från samma ställe. Denna var den största grävling jag någonsin sett. Tyvärr hade jag ingen våg med mig vi tillfället. Det har jag numer!

Räven springer vidare....

/Stefan

  • Comments(1)//www.redfoxhunting.se/#post199

Vem är jag?!

BlandatPosted by Stefan Molin Tue, December 06, 2011 20:37:18

Hej!

Stefan här! Ny skribent här på Redfoxhunting. Tänkte skriva ett par rader om vem jag är och vad jag gör.

Jag har jagat i ca tio år och börjar nog först nu inse vad jag gillar för typ av jakt. Predatorjakten ligger i topp. Otroligt spännande och rolig jakt. Främst tänker jag då på rävjakten. Jag har lyckats ganska bra i år med tre grävlingar och tretton rävar.

Jag har tyvärr inte lyckats så bra med lockjakten, faktiskt inte en enda räv på lock...
Därför längtar jag nu till denna säsong då jag skaffat massa nya pipor och andra roligheter.

Bössan jag använder är en Sako Luxus i kaliber 22-250 med en A-Tech ljuddämpare där fram. Kikarsiktet är numer ett Leupold 4,5-16x50 belyst. Hade ett Trijicon men var inte nöjd med det belysta riktmedlet i den. Kulvalet har efter provskjutningar mellan olika fabrikat och vikter her stannat vid en Nosler ballistic tip varmint 55grain som jag pressar upp i +1200 m/s. Fem skott hål i hål på 100 meter så länge pipan hålls ren! Inget av djuren jag skjutit har tagit ett steg efter skottet, pladask till marken.

En annan sak jag ska testa är eget ballistiskt gelatin. Jag har en korv liggandes i kylen. Jättelätt att göra men jag vill testa det innan jag postar receptet... Återkommer!

Hoppas denna lilla text har gett en hum om vem jag är, tveka inte att höra av er om ni undrar något!

Mvh

Stefan

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post198