Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Trebenting på åteln

VakjaktPosted by Edvin Lidén Thu, February 21, 2013 17:40:14
Hade under tre nätter vart aktivitet på åteln, så passade fint för ett vakpass på den fjärde! smiley Vid åtta tiden var man på plats i kojan, slog igång fotogenkaminen och fixade i ordning lite grejer.

Sen blev de att vänta, men som tur var så tog de inte så länge! Kl 21:30 fick en rörelse mig att rycka till! var de inte nått som skymtade till bland småtallarna på myren? Fäste blicken där jag trodde mig se mig sett en rörelse, men gick över ganska fort till att tro att jag bara såg i syne. Men nej så var det inte! Där kom rörelsen igen och nu var det helt klart att att de var räv på G! smiley Öppnade luckan och la ut bössan, sökte upp räven i siktet och då fick jag se att räven haltade väldigt mycket och inte alls använde höger fram. Följde räven i siktet för att invänta ett bra skottögonblick, den kom och haltade sig fram i kanten av myren på ca 70 m. När den stannade till för att nosa i en grop i snön kramade jag avtryckarn och räven blev liggandes!smiley Precis när skottet gått och jag repeterade får jag se en till räv som springer längst myrkanten för att nästan omgående försvinna in i mörkret..

Nöjde då mig med kvällens resultat för att man skulle orka upp dagen efter osv.

När jag hämtade räven visade sig att den bara hade tre ben! Skönt att få bort en sådan, ganska otroligt att dom kan klara sig med en sån skada och i övrigt var hon i fin form! :)

Hade även med mig finbesök i kojan av jakt och jägare, extra kul att de lyckades då för de brukar vilja gå åt skogen när de verkligen gäller! ;)

  • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post264

Första räven för ny bössan :)

VakjaktPosted by Edvin Lidén Mon, February 11, 2013 19:06:56
På torsdag kom ett efterlängtat paket till mig! Nybössan hade kommit och åteln var väl besökt av mickel så de dröjde inte länge förens sauerns första räv låg! :)

På fredagen var de inskjutning som gällde så på kvällen blev de vak! :) men inte skymten av en räv på hela natten även fast den vart ganska välbesökt dagarna innan.

Jaja bara att ta nya tag! så på lördagen vid sjutiden var jag på plats igen. Allt var lungt fram till kl12, då kom det en räv som gick ut på åteln. Den gick lugnt runt där och luktade i de olika groparna som de grävt fram. Men innan jag fick upp skjutluckan så nöjde mickel sig med de besöket och lunkade vidare.. (brukar annars ha uppe luckan men men tyckte de drog lite väl kallt från de 20 minusgraderna utanför)

Inget annat än att återigen hålla utkik över åteln o hoppas på nya chanser, och de blev det också! :) klockan ett få fick jag se en mörk skugga på andra sidan myren, öppnade försiktigt luckan och sökte räven i kikarsiktet. Då fick jag se att det inte bara var en utan två stycken! Rävarna var påväg till höger och verkade inte intresserade av åteln och for allt längre och längre bort. Men precis innan de skulle försvinna in i skogen stannade en av dom upp och sauern fick sjunga ut för första gången i skarpt läge! :) Härligt! och vilken skillnad på ''kikarsikte och kikarsikte'' säger jag bara! :P  • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post263

Räv nr tre för vakkojan!

VakjaktPosted by Edvin Lidén Sun, January 27, 2013 11:27:47
På fredag kväll var de vakjakt som stod på schemat! Kom fram till åteln vid sjutiden, satte igång fotogenkaminen för att försöka stänga ute de 20 minusgraderna som var ute. När jag sedan satte mig till rätta var de väntan o åter väntan som gällde!

Vid 11 tiden utan att ha sett skymten av någon räv så lade jag mig ner för att vila i två timmar.

När mobilen började vibrera under kudden kl 1 smög jag upp förväntansfullt att jag kanske skulle få se mickel på åteln, men icket! Den var lika tom som vanligt!

Satt då från kl ett till fem utan nån räv i sikte, då tog tröttheten över och jag bestämde mig för att lägga mig ner och vila i en halvtimme. Sagt och gjort lade mig ner och de dröjde inte länge förens jag drömde mig bort i rävarnas värld.

Vaknade senare av min förvåning kl 6, en halvtimme försent! Aja tänkte jag och smög återigen upp för att se om mickel var på besök! Skannade av åteln men ingen räv i sikte. :( Satte mig tillrätta och precis när jag var i full färd att öppna luckan så får jag se en räv komma trippandes ut mot åteln på ca 40 meters håll!

Räven fortsatte ut mot åteln sakta, stannade och lyssnade och gick nån meter i taget.

Jag med luckan i vänster hand vågade inte fästa den då jag vet att de kan låta lite, så tog försiktigt bössan med min lediga hand och lade den i skjutgluggen. Tog sen upp den mot axeln och lät hårkorset möta rävens bog för att sen låta skottet gå! Räven slog omkull i skottet men stack sedan som en raket in mot skogen.

Avbröt då vakpasset för att göra skottplats undersökning, de ända jag hittade var hår. Följde efter spåren vilket inte var lätt då de nu inte har snöat på flera veckor. Men en bit in i skogen så låg räv nr 26 för säsongen där! smiley Vakkojan levererar!

Vad skjuter ni med för ammunition ? Rävarna från åteln har jag skjutit med 22mag, men ska köpa lite bättre skott till 308an när jag får den, har funderat på Hornady v-max 110 grains, eller är det nån annan som har nått bra förslag ? smiley

  • Comments(7)//www.redfoxhunting.se/#post261

Fin premiär för ny vakkojan!

VakjaktPosted by Edvin Lidén Tue, January 15, 2013 21:16:10
Har tidigare under hösten vart i full färd med att bygga en vakkoja på kvällarna efter skolan, den har stått ute nu i ca två månader. Har haft åtelmaterial där sen i början av hösten med de har varit dåligt med spår, men nu när jag hade varit borta i två veckor hemifrån och när ja kom tillbaka så var de spår så gott som spår överallt på åtelnsmiley

Så det var hög tid för premiär vakpasset!

Vid femtiden på söndagen var jag på plats i kojan, (de är intill en soptipp så de lyser upp ganska bra så att jag kan vaka även under mörkaste perioderna! smiley

Efter kanske en timme så kom det fram två stycken rävar på åteln från höger, de kom sakta o satt o kollade på åteln på 40 meter, men jag hade en liten knepig skjutvinkel åt de hållet så väntade lite. Efter ett tag så travade båda mot åteln, stannade en kort stund, men givetvis bakom en av de små tallarna på myren för att sen fortsätta in i skogen åt vänster.

De hände ungefär samma sak två till gånger till men med singelrävar innan klockan hann bli 20:10, då dök de plötsligt upp en räv till höger om åteln på ca 40 meter, den stod o kollade på åteln och började lungt trava bortåt för att som runda åteln, när den var på 55 metet stannade den till lite och då lät ja skottet gå o de blev knall o fall från 22 magnumen med TNT jaketed hollow points kulor smiley (den får duga ett tag till tills jag får hem nya rävdräparn pga att bästa kikarsiktet sitter på den för tillfället ;)

Kvällen var fortfarande ung så det blev att sitta kvar ett par timmar till. Efter ungefär en timme så kom det en räv och gled förbi åteln för att sedan försvinna in i skogen igen.

Efter ytterligare en timme så dök det upp en räv längst bort på myren, den kom travandes mot mig snett till höger för att sedan försvinna in bland ett gäng småtallar. Men det dröjde inte länge så kom den ut igen från tallarna 20 meter från åteln och 40 meter från kojan. Den satte sig ett tag men gick sedan lungt ut mot åteln, jag följde den med hårkorset och direkt den stannade till lär ja skottet gå! Den rullade runt och sprang sedan in mot skogen.

På grund av det så bröt jag passet för kvällen och gick för att se hur det gick med räven, och den låg 15 meter bort precis i kanten till myrtallarna! smiley

En minnesvärd kväll och helt över förväntningarna! :D

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post259

Fin start på 2013

BlandatPosted by Edvin Lidén Tue, January 08, 2013 13:56:17
Har tyvärr haft lite dålig aktivitet här under slutet av 2012 men har satsat allt på jakten och de har gett resultat tycker jag! 22 rävar har de blivit hittills under säsongen och då 17 av dom i snara, men förhoppningsvis stannar det inte där då de är ett bra tag kvar av säsongen :)

Har nu vart ner i söder en vecka med farsan o brorsan och jagat hjort, rådjur och räv i kring Mariestad och Lidköping. Det gick fint och de resulterade i 2 hjortar, 6 rådjur och 2 rävar under veckan, men blir nästan lite avundsjuk på vilt tätheten där jämfört med i norrland! smiley

De två rävarna fick jag bland annat äran och skjuta och har dessutom båda på film som ni kan se lite längre ner i de här inlägget :)

Den första av rävarna fick känna sig besegrad när vi tog en liten såt i en tät gran ungskog intill en soptipp och jag fick pass intill en bullervall. När de två drevkarlarna precis hade börjat gå så meddelade en av dom på radion att en räv observerats i såten!

Spänningen var på topp och helt plötsligt hörde jag hur de rasslade till i snön bakom mig på bullervallen, vände mig om och fick se hur en räv var på väg snett emot mig längst efter bullervallen. Fick upp hagelbössan och lät skottet gå! :) Första räven för 2013 var nedlagd för min del, en fin hane :)

Den andra räven tog jag på lock när de fanns lite tid över en kväll.

Jag intog pass på en åker med stora ekar utplacerade lite här och var, satte mig mot en av ekarna och började locka med Twisted Syco :) efter ca 5 min fick jag se en räv i full fart rätt emot mig, fick slaget på kameran och la upp bössan.

Räven var fortfarande på väg emot utan att ha stannat så när den var på 30 m så tyckte jag de började bli lite väl nära o då lät ja skottet gå och de gick fint smiley

Har nu även bestämt vilken bössa jag ska ha och nu är de bara upp till farbror blå hur länge det tar! Det blir en Sauer 202 XT 308 Win och ett Khales Helia CSX 3-12x56 kikarsikte :) och de blir även en dämpare och kolvkams höjning på de :)

Ha de bra o skitjakt på er alla rävjägare! :)

  • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post258

Lockräv!

LockjaktPosted by Edvin Lidén Sun, November 11, 2012 11:19:40
På fredag morgon var jag ledig från skolan, och det stod ju ganska klart vad man skulle ägna dagen åt! jakt såklart! smiley

Klockan ringde vid sextiden och de var lockpiporna som skulle få gå varma! När jag fixat iårdning grejerna och de så smått börjat ljusna begav jag mig ut i den klara minugradia morgonen!

Kollade vindriktningen och bestämde pass, denna gång blev de pass intill en väg, med en potatisodling i bakkant och en gammal träda framåt med ett fint berg några hundra tal meter bortåt som rävarna ibland brukar vistas i.

Satte mig tillrätta och började locka så smått med fågelskriks pipan Twisted Sycko, upprepade samma mening ett par svängar och efter ca 5-10 min ser jag en räv komma travandes rakt emot mig ut på trädan!

Tar upp bössan mot axeln, räven stannar för ett ögonblick men fortsätter sen ca fem meter, stannar med blicken rätt emot mig på 60m och där blev de stopp! En fin rävtik blev det! smiley

Var även ut och lockade på kvällen men ingen räv visade sig, bara att ta nya tag! :)

Har också en åtel i byn som jag snarar runt och de verkar gå räv rätt så flitigt där! Nästan så att man blir tårögd som rävjägare av glädje när de ger resultat! :')

Här har ni en bild 30 m från åteln när fösta snön kom :)

Blir nog troligtvis att köpa sig en blaser nån gång i vinter! Någon som har förlag på kikarsikten som är bra och prisvärda? Ska ju kunna vaka räv och så på natten med den också! Och vilken kaliber föredrar ni ? :)

  • Comments(9)//www.redfoxhunting.se/#post249

Räv in på 11 meter!

LockjaktPosted by Edvin Lidén Fri, August 24, 2012 12:18:09
De hela började med att jag att jag var ute och passade bock. Bocken hade visat sig vid ett par tillfällen men dock utom skotthåll, klockan tickade och det blev mörkare och mörkare för varje minut som gick så ja bestämde mig för att göra ett ansmygnings försök på bocken som stod ca 250 m bort.

Ålandes i lera och bitvis vattenpölar for det genom huvudet på mig ''är det verkligen värt att skita ner sig fullständigt för en bock'' ? Svaret blev ja eftersom han gäckat mig sedan premiären, så någonting var man tvungen att försöka.

Så jag fortsatte att åla mig fram. När jag nästan var framme där jag eventuellt tänkt att skjuta ifrån ser jag han sakta glida in mot skogskanten, för att sedan stanna upp och gnida in huvudet mot en gran och sedan försvinna för kvällen. Jäklar hade jag bara hunnit tio meter till hade jag haft fritt skottfält och bocken hade fått en tuff utmaning!

Med kanske en halvtimme kvar av skottljuset gick jag tillbaka till tornet, satte mig och tog fram Twisted Syco pipan. Blåste två omgångar och efter kanske 20-30 sekunder kom en räv farandes från skogen som skjuten ur en kanon rätt emot mig! När den var på dryga 40 meter ropade jag till två gånger men den bara fortsatte i full fart rätt inpå!

När han var på 11 meter stannade han och stirrade på mig som om han funderade vad han verkligen gett sig in på, då var jag inte sen att krama avtryckarn och årets första lockräv var fälld! smiley

  • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post240

Föryngringen är säkrad!

BlandatPosted by Edvin Lidén Wed, July 11, 2012 17:47:24

Såg att det var grävt i sanden vid åteln. Så for hem och hämtade lite hundfoder och fisk, och det gillades skarpt av dea filurer som nu är vid åteln nästan exakt 8 varje kväll! Och därmed har inåtlingen av åteln för jaktår 2012 börjat! smiley

Ha de gott alla och jag antar att det inte bara är jag som knapt kan bärga mig till 1 augusti ? smiley

  • Comments(1)//www.redfoxhunting.se/#post236

Tre rävar på tre dagar!

LockjaktPosted by Edvin Lidén Mon, March 05, 2012 16:13:14
På fredag vid 11 tiden stannade tåget vid Skövdes central. Jag hade lämnat de snörika skogarna kring Kalix för att jaga räv en vecka i trakterna kring Lidköping och Mariestad.

Och en bra start kan man ju inte annat än kalla det! Tre rävar på tre dagar tycker jag i alla fall är väldigt bra! Började med ett lock pass på fredagskvällen. Efter ca 2 minuters lockande med Verminator Twisted Syco i gles gran-gammelskog så fick jag se skymten av en räv springandes rakt i min riktning på ca 50 m. Tog upp bössan och var beredd, när den passerat ett litet krön mellan mig och den så stanna den på ca 35 m. Pang och den blev liggandes orörlig. En fin rävtik!

Senare på kvällen tog jag ett till lockpass, lyckades locka in två stycken samtidigt efter ca 2-3 minuter. Men lyckades fibbla bort dem smiley

På lördag kväll bestämde jag mig för att ta revansch med de två rävarna jag råkades fibbla bort! Och efter tre min kom det en fin rävtik och ställde upp sig på ca 50 m, inlockad med Twisted Syco!

På söndagen var det stövarjakt som gällde! Jag smög in på ett stort och fint gryt ifall räven ville gå under, och det dröjde inte länge förens det var upptag! Efter ca 40 min kom det en räv smygandes, sakta, sakta. När den till slut efter det som kändes som en evighets väntan var inom 30 m lät jag skottet. Den föll ihop platt men började kasta lite med huvudet, så jag la till en smäll till för att vara på den säkra sidan! En riktigt fin hanne på ca 9+. Väldigt stor om man jämför med rävarna hemma! Räv nr 30 för säsongen!

För att se ett klipp från ''Revansch räven'' klicka på länken nedan.

  • Comments(7)//www.redfoxhunting.se/#post232

Det krävdes ruskväder för att den gamle skulle låta sig luras!

RävsnarningPosted by Edvin Lidén Sun, February 19, 2012 15:59:52
Under gårdagen var det ett riktigt ruskväder men jag beslutade mig för att chansa och låta snarorna vara ute även fast dom lovat ännu mer snö och blåst under kvällen och natten.

Och tur var väl det! För nu på morgonen satt vinterns 20:onde räv och inte vilken räv som helst, utan den som jag har varit ute efter i över tre år! smiley Jag har kännt igen den på dess underliga gångstil, och har länge funderat över vad det kan vara för fel som gör att den går som den går.

Den har också varit riktigt svår att beräkna då den inte har velat gå på åteln och inte gärna gå i gamla spår osv. Men omkring ett tiotal snaror har han hunnit plocka upp under åren, allså att jag har fått han och gå i spåret men han har vänt trampet innan snaran. Även fast det har kunnat komma 5-10 cm snö sen jag lade ut snaran och räven kom i spåret som jag hade snaran i.

Det krävdes vist ett riktigt ruskväder för att den här gamle kämpen skulle låta sig besegras!

Att han gick så konstigt berodde på att han hade nån skada på vänster framfot. Jag tror att han har blivit skadskjuten, påkörd eller liknande men klarat sig. Själva leden vid armbågen gick nästan inta att böja på. Ska bli roligt att se hur skadan ser ut på lite närmre håll när jag flår han senare.

Att han var en gammal räv gick inte att ta miste på! Han var riktigt grov över bröstkorgen och tänderna var slitna. Denna räv kommer jag med all säkerhet sent att glömma! smiley

Vänstra framtassen gick så gått som inte att räta ut.

Så här såg spåren ut efter den. Är det någon som sett nått liknande? Obs att räven endast gått en gång i spåret.

  • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post231