Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Första fullmånsjakten säsongen 2010/2011

LockjaktPosted by Peter Berglund Wed, November 24, 2010 20:35:11
Så var det äntligen dags för första riktiga lockpassen den här säsongen.

Plats: Månkarbo, Örsundsbro
Jägare: Peter, Fredrik, Janne och Hoffman
Tid: 1930 - 0400

Jaktsugna och ivriga drog vi upp till Månkarbo Fredag kväll efter jobbet i hopp om att få skjuta räv på lock. Det var molnigt ute och fullmånen hjälpte inte speciellt mycket men ändå körde vi ett pass som inte gav någon räv i sikte. Janne ringde sin polare herr Hoffman i Örsundsbro och vi begav oss dit med stor tidsoptimism ( vi anlände 30min försent men Hoffman var inte grinig för det ).

Hoffman hade planerat ut ett pass med fyra passkyttar så det blev jag och Hoffman som sattes på ett bakpass i sned motvind medans Janne och Fredrik fick finpassen och skulle bara skjuta en räv. Efter ungefär 20 minuter smäller det och det visar sig att Janne har skjutit. Tyvärr ligger inte räven utan som Janne sa "den tog ett skutt precis" och vi kunde så klart inte låta bli att tråka han för det. Katla noskvalster ( min plott/karelartik ) sattes på spåret ändå för att kolla om skottet tog men det vart mer eller mindre fiasko då det fanns spår precis överallt och Janne upplevde det som en bom.

Pass nummer två i Örsundsbro kördes helt i sidvind med fyra passkyttar som alla höll "varsin sida" av sidvinden med två stycken närmast locket och två stycken 100m ner i vind. Jag lockade och Janne satt bredvid mig och i mitt synfält var gräset så pass högt att det tunna snötäcket inte riktigt räckte till. Sikten i dåligt månljus med inte helt vit bakgrund blev för mig nästan grumlig, det kändes ungefär som att alla mörka detaljer flöt ihop. Det fanns dock en liten remsa med kortklippt gräs där jag hade en sportmössa att se en räv om den kom eller passerade. Vilket den också gjorde men det var enbart tur att jag såg den då den sprang full fart och passerade den vita remsan. En snabb flytt med benstöden ett skall från min sida och skottet kommer, räven ligger.

Hane på 6.5kg, Hoffman lämnar oss för kvällen/natten och beger sig hemåt.


Men vi drar vidare...

Vi styr månbilen ( Fredrik som döpt min kärra ) mot Fredriks egna jaktmark i Örsundsbro. Det är fortfarande molnigt och vinden har tilltagit en hel del och det är garanterat 10m/s. Vi står länge och funderar på om vi verkligen ska köra ett pass och eventuellt sabba för kommande jakter samt hur vi skulle placera ut oss om vi eventuellt skulle köra ett pass. Vi kör...

Jag lockar och sitter i ett bakpass med Janne och Fredrik som täcker ner i en snedvind och efter 10minuter smäller det hos Fredrik och en stor och fin hanne på 7.5kg ligger. Känslan övergrep Fredriks förstånd och det visar sig att han inte klarar av att sitta längre utan måste ställa sig upp och bara njuta av ögonblicket.


Vi körde totalt fyra pass den här kvällen/natten och lyckades locka in 3 rävar med 2 skjutna, det får anses som godkänt. Rävarna är flådda och kropparna är på väg till SVA för deras senaste uppdrag att kontrollera rävar från olika delar av landet som kan vara smittade av dvärgbandmask. Även om Örsundbro inte är någon prioriterad region ( sydvästra skåne är prio ) så var SVA mycket glada över vårat bidrag till forskningen.

Vi gjorde i vartfall två pass i rent ut sagt dåliga förhållanden men det var då vi sköt rävar också. Kanske har vi tränat någon som vi aldrig sett men som sett oss det får vi aldrig veta. Markerna nära Stockholm lät vi helt vara denna kväll då det var snötomt i Sthlm's området samt att de markerna vågar vi inte sumpa på för dåliga förhållanden.

Avslutar med en bild på månbilen men nu är den rensad på hyllinredningen.

Skitjakt på er alla! • Comments(6)//www.redfoxhunting.se/#post142

Träningsgryt *CHECK

GrytjaktPosted by Peter Berglund Sun, June 27, 2010 22:46:00
Nästa konstgrytsträning är 3/7 i Skogstibble och jag är pepp som fan på det! Idag har jag och Fredrik Nilsson byggt ett träningsgryt hemma på gården, med gångar och nålsögon samt en liten sväng. Det ska övas flitigt i veckan!!

Här kommer lite bilder:

Gångarna är invändigt 20*20 och nålsögonen är invändigt 13*17, ett liggande nålsöga och ett stående. De är så klart vändbara så det blir en enkel gång till en början. Allt eftersom det går bra för hunden så får man lägga till ett nålsöga åt gången.
Kommentera gärna!

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post115

Det var inte länge sedan

LockjaktPosted by Peter Berglund Fri, June 18, 2010 13:27:09
Det var inte alltför många år sen man ringde Ulf Lindroth och frågade om han hade någon "cronk crit'r call" till salu. Just nu känns det lite pinsamt men då var man så exalterad att man gjorde allt för att få tag i grejer. För det är trots allt en materialsport vi lockjägare bedriver.

Jag var nere på Tullgarnsmässan i slutet av maj och inhandlade ett lövcamo sen har jag köpt några fler muspipor Bl.a Knight n Hale blåsan, samt den klassiska Hubertus pipan. I mars när jag fyllde år fick jag en videokamera av flickvännen med bästa mörker egenskaper kontra pris ( bra tänkt! ) och till det köpte jag en tripod som jag testat på vårbocksjakten. Det kräver mer övning men tanken är väl att man ska lyckas filma lite rävlock under kommande säsong.

Igår kväll satt jag och laddade upp 3 olika laddningar i .308 win till Fredrik, ÄNTLIGEN ska han börja skjuta varmint kulor! Med andra ord så börjar jag känna mig redo, eller så redo man kan bli. Det här fågelkvittrandet kan jag inte påstå att jag behärskar något vidare men det återstår att se vad räven tycker. Idag är jag ledig från jobbet och har suttit och nött igenom Winter Magic, samt alla Ulf's filmer som jag gjort så många andra gånger. Jag köpte Ulf's senaste bok för någon vecka sen och har nu kommit ungefär halvvägs. Det finns en hel del bra information i den, både saker man lärt sig igenom filmerna men även saker man upplevt och fått erfarenhet genom andra jakter på räv.

En sak som är riktigt intressant med lockjakten är att det finns så många aspekter att tänka på så man blir snurrig. Väder, vind, tid på dygnet, omgivning, jakttryck, locktryck. Det är dock stor skillnad på Sthlm's rävarna kontra norrbottens rävarna, båda i rävtäthet/ha och beteende. Att få se en räv hemmavid förutom vid jakt är inte alls vanligt men här nere räcker det i princip att åka ut med bilen runt 22.00 till områden där det finns en skogsplätt ( lite överdrivet ) för att få se en räv.

Ulf skriver också mycket om regler med undantag kring lockjakten och antingen tolkar man det som att man ska ge fan i att locka under vissa förhållanden eller om man har stora marker eller flera marker att åka ut och testa ändå för den kan ju komma. Med de små markerna som vi har här nere i Sthlm så blir det nog att välja ut sina pass noggrannare även om ett muspip inte gör någon större skada om man inte röjer sig själv vid passet.

Snart slås åkrarna och då är det nog läge att gå ut och tuta lite, som jag längtar eller vad säger ni grabbar? Börjar ni bli sugna?


 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post112

Skyddsjakt i slutet av maj

VakjaktPosted by Peter Berglund Mon, June 07, 2010 18:02:50
Jag och Fredrik var ute en kväll för några veckor sedan ( ursäkta den sena uppdateringen ) men denna gången var det min tur. Fredrik och jag har nu lyckats skjuta 3 rävar där på kort tid. I princip varenda gång vi suttit där har vi sett räv men då antingen på fel mark eller på alldeles för långa håll. Det finns ett par andra grabbar som har gjort ett riktigt kanonjobb på den här marken också. Ni vet vilka ni är, fortsätt i samma takt gubbar! • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post110

Sammanfattning av säsongen 09/10

LockjaktPosted by Peter Berglund Sun, April 18, 2010 19:08:33
Att komma som Pitebo till Stockholm är en stor omställning, inte bara på privatlivet med dialekter och den biten utan även jaktmässigt. Bara att få tag i en plätt man kan jaga på kan vara riktigt svårt. Som tur är så har min bättre hälft släkt i Tierp/Månkarbo och på den vägen lyckades jag få tag i en plätt på 460ha där jag får jaga allt utom älg. Jag fick den marken i slutet av September och fick på första jakt tillfället skjuta en råbock med 6 pinnar, absolut ingen medaljbock men ändå mitt första rådjur någonsin.

Tanken var att vi skulle köra ett lockpass på räv men på väg ut till passet så hoppar 3 rådjur upp från ingenstans varav 1 bock. Jag frågade Johan som var med mig hur vi skulle göra och han sa att jag skulle prova smyga på den. Jag gjorde en ansmygning på ungefär 200m sen sköt jag bocken på 100-120 meter. Med denna upplevelse så försvann lite av mitt intresse för rådjursjakten. Det är ju ingen utmaning :) Jag fortsätter hösten med att köra otaliga lockpass på marken med dåliga resultat. Ofta när jag lämnat lockpassen vare sig det var i gryning eller skymning så har det stått rådjur inom skotthåll. Det mesta jag haft var 6 rådjur inom 100m varav 1 riktigt fin bock med ståtliga horn men varför ska jag skjuta dessa djur? Det är ju ingen utmaning alls, dessutom så är dom så otroliga graciösa att bara titta på att man inte behöver smälla på varje gång.

Till slut vart det ändå en räv i Månkarbo. ( när jag äntligen fattade att muspip är melodin på barmark ) Detta var runt 10 oktober.

Jag körde några pass till under oktober och november sen vart det lite lägenhetsbyte och annat som tog upp tid men mitt i all flytt och hast så bestämde jag mig för att åka på en Viltvårdskurs som Jägareförbundet hade i Märsta 10'e december. Det var väl egentligen bara predatorkontrollen som var intressant för mig men det var ändå ett vettigt sätt att spendera en torsdag kväll i decembermörkret. Under kursen så var det en stolle som började pilla i en bok som Ulf Lindroth skrivit om rävlock och jag kunde inte hålla mig från att fråga om han lockade räv. Då sken han upp och jag förstod direkt att han var "biten" av jaktformen rävlock. Vi började snacka lite lätt och böt telefonnummer sen dröjde det inte länge innan vi åkte iväg och körde ett gemensamt lockpass. För det är trots allt fördel att vara 2st när man lockar räv. Dessutom är det roligare med jaktkamrater med gemensamma intressen. Den här jaktidioten som ja lärt känna är då Fredrik Nilsson som också skriver här på redfoxhunting. Med Fredrik så öppnade sig möjligheterna då han är väldigt aktiv som viltvårdare och hjälper till på många olika marker runt om i Stockholmsområdet med bl.a utfodring och avskjutning av kråkor/skyddsjakt etc.

Över jul så åkte jag hem norröver till Piteå för att koppla av i 1 vecka men jag och Fredrik hade planerat att köra något lockpass under fullmånen som infann sig runt nyårshelgen. På nyårsafton så fick jag besök av en kompis hemifrån som är min största inspirationskälla inom jakten och en mycket god vän. Han och min far är de som hjälpt mig med jakt och fått mig intresserad av jakt och natur. Vi hade bestämt att vi skulle köra rävlock när han besökte oss men förhållandena var riktigt hemska uppe i Månkarbo med mycket snö och kyla. Det hade inte varit några plusgrader i Månkarbo sen snön kom så det var bara att glömma lockjakt där. På nyårsdagen kom jag dock på att en kompis brorsa här nere i Stockholm hade en liten plätt ute i Brottby någonstans. Efter 2 samtal så hade vi lov att locka räv på hans mark samma dag. Eftersom vi hade plusgrader och regn just före jul så var förhållandena väldigt bra runt nyårshelgen. Visserligen cirka -20 utomhus men det går att klä sig mot.

Vi åkte iväg runt 23.00 och månen lös på riktigt bra och efter ett 30 minuters pass så hade vi skjutit 2 rävar, varsin. Det kunde inte ha gått bättre.


Dagen efter hade Fredrik kommit hem från sin fylleresa över nyår och vi drog iväg och körde 2 pass. Det kom 3 rävar totalt på de passen varav jag och Andreas fick skjuta varsin av dessa. Fredrik hade ett fint läge men hann inte riktigt med denna gång.

Jag sköt en skabbräv och Andreas en fin hanne. Tyvärr dålig bild på min skabbräv, det är ju trots allt ganska mörkt på natten...


Ytterligare någon dag efter detta lyckades jag fälla en till på månluset som inte var speciellt bra/avtagande...


I mitten av januari vräkte det ner snö i Stockholms området och vi gjorde bara ett fåtal morgonpass. Förhållandena var för dåliga. När fullmånen kom åter i månadsskiftet januari/februari Så var det 10-15cm snödjup på den fina skaren vi haft under nyårshelgen. Likväl vart det en räv ute i Domta Gård/Örsundsbro tillsammans med ytterligare en ny bekantskap Janne Nissinen.


Februari bjöd på ett riktigt busväder och vi började bli riktigt frustrerade eftersom jaktsäsongen här nere i mellersta Sverige slutar 15 mars. Fullmånen i månadsskiftet februari/mars var meningslös att gå ut på, dels på grund av de dåliga förhållanden men också för att morgonpassen är betydligt hetare den tiden med korta nätter. Det blir visserligen tidiga morgnar men det är ju inget problem för en intresserad jägare.

Jag och Fredirk körde ett hett pass på en av hans marker i börjav av Mars som gav 2 inlockade rävar men ingen liggandes. Den första räven kom in fort och nära på så det blev aldrig en chans men den andra som kom några minuter senare bommade jag på. Det blev min enda bom på räv den här säsongen, det kändes tråkigt när det väl hände men det har gått relativt bra ändå sett över hela säsongen.

Jag plockade den sista i Stockholmsområdet runt 10 mars ute i Brottby, min andra skabbräv för säsongen.


Sen vart det en påskresa upp till Piteå där jag Andreas och Magnus Rahkola körde 2 pass på dåliga förhållanden. Tills jag och Andreas körde en favorit i repris när vi drog ut i skärgården till ett ställe där vi förra våren sköt 2 rävar på 2 pass en morgon.

Den här gången blev det också 2 rävar, varsin men på 2 olika pass. Vi körde totalt 4 pass och fick in 3 rävar. Det vart inte full pott men 2st fick vi med oss hem.

På bild: Andreas med en fin tik

Jag med en hanne


Totalt blev det 7 lockrävar för mig den här säsongen och det får man väl vara nöjd med. Förhoppningsvis har jag räddat ett par rådjurskid med den här insatsen och hoppas markägarna ger oss fler chanser nästa säsong. När rådjursjakten slutar 30 januari här nere så är det trots allt inte så mycket aktivitet på jaktmarkerna. Varför inte då låta oss på Redfoxhunting hjälpa till med predatorkontroll?

Hör gärna av er till någon av oss i Stockholmsområdet om intresse finns!

peter@redfoxhunting.se
fredrik@redfoxhunting.se
janne@redfoxhunting.se

Tack för alla kommentarer på tidigare inlägg, det är alltid kul med respons på det man gör och det är skitkul om man lyckas inspirera andra att börja locka räv. Lycka till nästa säsong!

Mvh Peter Berglund

 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post103

Påskhelgen hemma i Piteå

LockjaktPosted by Peter Berglund Wed, April 07, 2010 19:33:12
Långhelg! oj så skönt att vila ut sig tänkte jag och damen. Vi packade in oss i bilen och begav oss norrut på onsdag kväll efter jobbet. Framme i norr hade vi planerat avslappning i form av skoteråkning/grillning etc MEN så råkade ju Blasern och lite andra prylar följa med också smiley

Under påsk fick vi den första riktiga "blidan" hemmavid med plusgrader både dag och natt vilket inte gav något vidare lockförhållanden förräns på lördag morgon. Likväl hann vi köra 2 pass före det på "skitställen" utan resultat.

Lördag morgon började det dock hända saker...

Tid:02.40
Jägare:Peter Berglund & Andreas Edin
Plats: Någonstans i Piteå Kommuns skärgård

Uppstigning 02.40 kändes bra, vi var båda laddade. Natten hade bjudit på 3-4 minusgrader och det var som Andreas säger: "mint condition". Vi var på plats ungefär vid 04.30 men dimman var så extremt tjock så vi fick avvakta en stund och planera lite hur vi skulle lägga upp morgonen. Jag skulle tro att vi satt på första passet vid 05-05.15. Vi började med att bygga en mindre "borg" för att våra skor inte skulle synas mot den vita isen och sen drog vi vindpoplinet ( specialtyg för att minska "fladder i vind" med insydd blytråd ) runt oss. Andreas täcker av vinkeln ner i vind och jag har bakpasset så att säga. Efter 9 minuters lockande ser jag en räv som kommer fort ut från skogen på väg ner i vind mot Andreas synfält. Jag viskar detta till Andreas som gör sig beredd. Han fick skälla till 3-4 gånger för att få räven att stanna och efter ha rättat till benstöd och hittat den i kikaren så kommer smällen.

Räven markerar inte överhuvudtaget och springer in mot skogen i full fart, Andreas mantlar om och skjuter ett skott i full flykt på ungefär 100m och sen ser vi inte räven nå mer. Vid första skotttillfället så stod räven stilla på 60-70m och vid sista skottillfället så var den precis i skogskanten. Vad fan hände tänkte jag? Andreas som vunnit både det ena och andra i skytte, missade han en sån macka?

Jo så klart, våran grymt fina "borg" som vi byggt av skarsnö låg precis framför pipan efter Andreas omflyttning vilket är helt omöjligt att se i kikaren. Vi tittade på snöklimpen närmast och den var i de närmaste svart. Andreas berättar dock att 2'a skottet kändes riktigt bra och kan vara en succé. STOR RISK tänker jag... Bara jag som lyckas med flyktskott!! "jaoooo vi får väl se" säger jag iallafall och vi kastar på oss skidorna och åker fram. Visst fasen ligger räven. Fan 1-1 i flyktskott den här säsongen än så länge... Nä skoja bara. Grattis Grattis och en kram blev det nog till och med.


Mot nästa pass, där vi går tom. Finns inget intressant att säga där. Det kändes hett till en början men gav ingenting.

Pass 3

Vinden börjar avta och det har blivit varmare, klockan är runt 08-08.30.

Jag bevakade bästa vinden på det tomma passet så jag åkte på bakpass på 3e passet. Passet känns mycket hett men vi sitter och lockar 10, 15 och 20 minuter utan någon som helst aktivitet. Värmen gör sig påmind och ögonlocken blir tunga, det händer att dom lägger igen för en kort sekund. Det är så ljust ute, det gör ont att titta. Efter ungefär 25 minuter så tror jag att mina ögon totalt har havererat då det helt plötsligt är 3 stenar ute på isen där det tidigare bara var 2. Jag anstränger mig för att försöka se bättre och då jävlar rör sig st... RÄVEN! på väg in mot land. Jag flyttar om benstöden fort och räven stannar till. Andreas lockar lite lätt och räven börjar lufsa mot land igen. Då flyttar jag om benstöden återigen och skäller fast den. Pang på 150m, räven springer iväg men Andreas såg att den markerade för skottet.

Skottet kändes bra och efter vi avbröt så var jag kaxig nog att säga att vi skulle åka iväg och hämta räven. Räven ligger 40m bort från skottplatsen trots ett stort utgångshål. Jag sköt räven i en sned bredsida så kulan gick ut långt fram i magen. Den här räven kom egentligen i medvind och ute helt öppet på isen innan den var på väg in mot land, dvs helt tvärtemot hur den borde ha gjort. Vinden var i och för sig väldigt svag så det kan ha något att göra med det oväntade rörelsemönstret.

Mården Mona ( våran bulvan ) fick också vara med på bild.


Pass 4

Vi är visserligen trötta men är sugna på ett fjärde pass så vi kör. Nu är det varmt och riktigt ljust ute, runt 10.00 på morgonen. Vinden är i princip obefintlig men vi kör på ändå. Vi bygger nu mindre borgar sen läxan Andreas fick på pass 1. Precis så stövlarna täcks. Efter ungefär 10 minuter in i passet så viskar Andreas till mig att han ser en räv sittandes på land i skogskanten. Jag gluttar dit och får syn på den. Vi lockar på lite olika sätt men räven rättar bara till sig och sätter sig bekvämt. Den här räven kommer inte närmare. Vi börjar viskandes diskutera hur fan vi ska kunna röra på oss utan att bli upptäckta. Vi bestämmer oss för att jag ska locka medans Andreas rättar till sig EXTREMT försiktigt. Hans sittposition kräver en omflytt åt höger. Han lyckas med omflytten och får räven i sikte. Dock bara med ena benstödet i snön. Kort därefter kommer skottet och räven springer iväg.

Vi avbryter och åker fram för att se vad som hänt men vi har inte riktigt kommit fram till det. Nerslaget/splittringen av kulan visar nerslag exakt rakt bakom där räven satt i perfekt vinkel från där vi satt. Vi märkte också att vi var extremt exponerade där vi hade suttit och med facit i hand förstår jag definitivt varför räven inte gick ut längre. Till saken hör också att det var rejält med kvistar framför räven så det kan ha varit ett kvistskott: Fanns inga blodspår överhuvudtaget.

Sammanfattningsvis så var det en lyckad morgon, 4 pass och 3 inlockade rävar varav 2 döda. Inte 100% men fullt godkänt!

Jag kan även varna för dimma och minusgrader, det spelar ingen roll om du har Zeiss eller Swarovski som jag och Andreas kör med. Hade jag fått en räv i min vinkel på första passet så hade jag knappast lyckats skjuta den. Mitt sikte var helt igenimmat.

Vi avslutar med en till bild på Mona Happy Hunting!


 • Comments(6)//www.redfoxhunting.se/#post101

Uppstigning 04.00

LockjaktPosted by Peter Berglund Thu, March 11, 2010 09:57:25
Jag och Fredrik var laddade för ett morgonpass idag innan Fredrik skulle på jobbet. Tyvärr var inte vinden våran vän så vi avbröt efter 10 minuter in i passet.

Vinden "skulle" vara sydvästlig men troligtvis satt vi i någon form av baksug för vinden kastade precis hela tiden och det var lika bra att avbryta innan vi förstörde för mycke av marken. När vi körde igenom marken på morgonen så såg vi faktiskt en räv men det var en bra bit ifrån våran lockplats så den finns det fortfarande hopp om!

Mvh Peter Berglund

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post90

Konstigt beteende, given förklaring

LockjaktPosted by Peter Berglund Tue, March 09, 2010 07:19:09
Plats:Brottby
Tid:05.00
Jägare:Peter Berglund

Senaste veckan har jag varit och skrikit en hel del på den här marken, senast igår kväll utan resultat. Det har blivit lite av en terapi mark för mig då jag inte har så många marker att röra mig på så har jag åkt till Brottby för att lugna ner locknerverna. Det passet känns med andra ord inte speciellt hett.

Jag är ute i god tid, har satt ut bulvanen 50-60 meter bort och hunnit sätta i mig och klockan visar inte ens 05.00. Det dröjer nog 20-25 minuter innan det är vettigt skjutljus. Jag sitter i sidvind med bulvanen rakt framför mig.

När ljuset börjar infinna sig skymtar jag någonting som ser misstänksamt ut, som ni alla lockjägare vet så kan det finnas rävar precis överallt när det är lite skumt ljus ute ( dvs buskar och snår ). Hjärnan är en jävla optimist :) Men denna gång var det annorlunda...

Jag inbilligar mig att det rör på sig och gör någonting jag aldrig annars brukar göra förutom när jag är 100% säker på att det är en räv. Jag vrider om bössan för att titta i kikaren om det är en räv. Nu hade jag inte börjat locka så det gjorde mitt beslut lite lättare annars är jag väldigt noga med att aldrig röra en fena om jag inte är säker på att det är räv.

DET ÄR RÄV! Långt bort, säkert 350meter. Den ligger på rygg och ålar sig, efter ett tag ställer den sig upp och springer 10m bort för att kasta sig på rygg igen. Skabbräv tänker jag, får se om den är intresserad av ett lockljud. Plockar upp PC3an och drar iväg en trudelutt, räven reagerar direkt och kryper ihop på marken. Springer mot ett dike som är i min riktning där den tar skydd. Jag sitter tyst i 10 minuter och ser ingenting, bulvanen är helt synlig och borde fått räven intresserad vid det här laget. Ingenting händer... Drar iväg en trudelutt till och räven kommer upp ur diket och börjar springa men inte direkt mot bulvanen utan lite kors och tvärs ute på åkern. Jag tutar till igen medans den springer och då kastar den mot bulvanen för att bromsa ner och stanna på dryga 180-190 meter. Jag har den i kikaren innan jag tutar i pipan och lyckas fälla den.

Det känns riktigt bra att få bort en skabbräv, cirka 7kg hanne

Kan också tilläggas att igår morse var jag och Fredrik på ett pass där Fredrik lockade in 2 rävar och jag bommade på en som stod still på ca 120meter. Dålig fokus där... • Comments(7)//www.redfoxhunting.se/#post87

Katastrof nr 2 i Domta...

LockjaktPosted by Peter Berglund Sat, March 06, 2010 14:13:35
Plats:Domta, Örsundsbro
Jägare: Peter, Janne & Markus
Tid: 07.00

Markus har sett ut ett pass som kan ge räv relativt nära en väg. Vi parkerar bilen och traskar 50 meter ut till ett lämpligt ställe, Markus sitter 40meter till vänster om mig och Janne. Janne har lämnat bössan i bilen och ska locka på det här passet. Vi sitter tysta i 5 minuter nånting och sen kör vi på. Efter ungefär 20 minuter så avbryter Janne passet då våran sikt är relativt begränsad av solen som bländar våran sikt. Janne ropar åt Markus och vi börjar traska därifrån. Väl uppe vid bilen ringer Markus och förklarar att han ser en inkommande räv på 250 meter och ber Janne locka mer. Räven kommer dock aldrig till Markus i lämpligt håll vi ser den däremot från vägen där vi står och jag lägger mig på snövallen med dryga 250m skotthåll till räven. Då kommer det en bil i mötande körfält 400m bort. Självklart får han syn på räven och backar för att se på det fina djuret. Det blev aldrig någon skottchans här.

Markus var extremt missnöjd med hur passet avslutades från våran sida, han hade ju räv!

Här finns det en hel del att säga om hur man ska och inte ska göra.

Något jag alltid tänker på när jag lämnar pass:

Ska man prata så viska men helst inte
Vissla till sin kompis om man ska avsluta passet men får man inget svar så har man ju ett kommunikationsproblem. Att sitta långt ifrån varandra har definitivt sina nackdelar men det kan lösas med comradiokontakt inkopplat i hörselkåporna och mic. Något vi allvarligt funderar på nu. Jag är inget jätte"fan" av att sitta långt ifrån varann "taktikten" men ibland kräver terrängen att man delar på sig, som i det här fallet.

Vad man än säger i efterhand så kommer såna här situationer uppstå då och då om man sitter långt ifrån varandra. Vi hade kunnat avbryta passet efter 40 minuter och fortfarande ha samma dilemma med en räv som kommer in till en passkytt, det är helt omöjligt att veta om man inte har kommunikation eller ser varandra och kan visa tecken av att det händer något.

Det föregående passet satt nog kvar i Janne's huvud, han har aldrig förr ropat till en passkytt när vi lämnar passet. Det är bara att ta nya tag!


 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post83

how NOT to do

LockjaktPosted by Peter Berglund Sat, March 06, 2010 13:59:58
Plats:Domta, Örsundsbro
Jägare: Peter Berglund, Janne Nissinen & Markus Hoffman
Tid:05.30

Markus och Janne jagar på marken och placerar ut oss i ett hett sidvindspass. Jag står för lockandet, Janne sitter 5 meter till vänster om mig och Markus sitter 50m till höger om mig. Vinden skulle vara nordvästlig men kastar en hel del innan solen har gått upp, ibland kastar den 180grader till rakt sydlig så båda passkyttarna har god chans på en eventuell inlockad räv. Jag börjar locka med Dan Thompson's PC3a men det händer ingenting efter 10min, går över till PC1an och kör i 10minuter till. Beslutar mig för att testa Crit'r Call standard och efter 2 minuter ser Janne en räv på grannmarken ett par 100m bort på väg "förbi" hans skjutvinkel. Han viskar: "locka mer" vilket jag gör och efter cirka 30 sekunder hör jag " KLICK " och en omladdning.

Vad hände? tänker jag...

15 sekunder senare står räven nere på åkern 70m från mig och tittar mot Janne, jag ska precis ta upp lockpipan när janne flyttar på sig och skrämmer räven och i samma veva skjuter ett skott. Räven springer som Usain Bolt och stannar på 5-600meter och tittar tillbaka igen. Jag lockar men det är ju självklart lönlöst.

Händelseförlopp:

När jag lockade på Janne's begäran kom räven in till han och stod framför han på 20 meter. Janne hade hårkorset i bröstet på räven och avfyrar. Bössan klickar och räven står kvar. Janne öppnar slutstycket, räven står kvar. Repeterar om, då lunkar räven bort ifrån oss men vänder nere i en svacka och går rätt ut på den snöklädda åkern. Riktigt trög ungräv men lik förbannat så var vi bortgjorda...

Janne flyttar om benstöden och tittar fram bakom granen då sjunker ena benet på stödet rätt genom skaren och skrämmer räven och någonstans i detta får Janne iväg ett skott som han sedan ångrar direkt.

Jag har inte känt Janne speciellt länge men något jag kan säga om han är att han har ordning på sina vapen och framförallt kan mycket om vapen och allt vad det innebär. Han är mäkta besviken och irriterad. Vi plumsar tillbaka för att berätta för Markus vad som hänt och för att köra ett nytt pass...

Senare på dagen åkte vi till skjutbanan för att bekräfta vad som hänt. Janne hade råkat komma åt slutstycket så det inte låg i helt "låst" läge, det handlade om att cirka en halv cm som slutstycket inte var stängt så att säga. Liten nackdel med att inte ha ett "fast" läge på slutstycket i låst läge. Jag har själv slarvat med detta på min Blaser då jag legat på skjutbanan och repeterat lite oengagerat och inte fått fram slutstycket hela vägen till 3-4 skottet. Det sätter hjärnspöken i skallen och får absolut inte hända i skarpt läge.

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post82

Vi hade iallafall tur med vädret

LockjaktPosted by Peter Berglund Wed, March 03, 2010 13:25:50
Jag och Fredrik körde 2 pass imorse utan succé, fina upplägg förutom den något hårda vinden. Skaren är helt fantastiskt i Sthlm's området. På många ställen gick det att gå på skaren.

Jag börjar misstänka att "våra marker" är förbrukade. I Upplands Väsby har vi tränat 2 rävar och skjutit 2, i Brottby där vi senare körde ett pass har vi skjutit 2 rävar och säkert tränat någon som vi inte har sett.

Blir nya försök på fredagmorgon med Janne på relativt olockade marker. Måste upp en sväng till marken i Månkarbo också under helgen. Det hade dock suttit fint med ett större utbud av marker att åka till...

Fint väder hade vi iallafall!

Min camo är skrämmande dålig mot en vit bakgrund usch. Dålig planering på Brottby passet. Räven kan ju tro att jag är en buske :)


 • Comments(1)//www.redfoxhunting.se/#post77

Handladdning och reservdelar

BlandatPosted by Peter Berglund Wed, February 24, 2010 08:41:31
Så då har det trillat in lite saker:

Norma 203-b krut Köpt på Mk Jakt och Fritid Åkersberga
CCI Magnum tändhattar Köpt på Karlssons jakt i Enköping
Hornady V-max 95gr köpt på Walter Borg

Samt en reservdel till Janne's bulvan som vart tagen av en rovfågel för några veckor sedan. Ett stort tack till Gamecall.se för hjälp med den biten!

Jag har beställt kulisättarverktyg och kalibreringsverktyg av WWW.KRONJAKT.SE som dyker upp här i närmaste dagarna och hade jag planerat att få låna Janne's press någon kväll men det är inte säkert att man är välkommen dit efter att vi krossade Finland med 3-0 i OS Hockey'n. Eventuellt måste en sekundär lösning kommas på...

Jag och Fredrik var på skjutbanan igår och smällde av några serier på 100m, man kan aldrig träna för mycket på banan. Väderrapporterna ser ostabila ut inför helgen med en hel del nederbörd. Dock väntas plusgrader också och det välkomnas verkligen!

 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post75
Next »