Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Rödrävsjakt på fjällrävslya

BlandatPosted by Jan-Erik Jonsson Fri, February 12, 2010 19:58:36

Klimpfjäll -20 grader kallt och 40cm lössnö så det är bara att sitta och minnas gamla jaktäventyr så det jag nu skriver om hände i maj 2007.

Hade under vintern sett en fjällrävslya som tagits över av rödräv. Naturbevakarna i fjällområdet ville att jag skulle försöka skjuta den. Av lång erfarenhet vet jag att rödrävarna här uppe inte får ungar förrän andra veckan i maj så än fanns tid.

Lyan hade inte varit bebodd av fjällräv på väldigt många år men misstanken fanns att rödräv hade tagit över lyan. När jag kom till platsen såg jag att hålet var uppgrävt och både nya och gamla spår av rödräv fanns runtomkring.

Jag rekognoserade platsen och hittade ett bra pass på en liten backe vid en stor sten där jag skulle komma att ha bra koll ett hundratal meter från lyan. Problemet var bara att om jag skulle skjuta räven här så måste jag se till att räven inte gick ner i hålet och dog i lyan.

Jag åkte hem och provsköt geväret så att jag visste att allt var i ordning.

Den 2 maj kommer Alf en av bevakarna förbi och vi bestämmer oss att försöka locka i första hand, redan samma kväll eftersom det är fullmåne. Vi bestämde oss för att han skulle skjuta så jag lämnade mitt gevär hemma. Vi väntade till en stund före skymningen innan vi åkte upp på fjället och gömde oss vid några stenar ungefär två kilometer från lyan. Där låg vi stilla och kikarspanade. Efter en stund så fick jag se en räv på väg i riktning mot lyan, den försvann bakom några backar och blev borta, då började jag locka med en liten pee-wee pipa som jag har. Vi låg där väldigt länge säkert 45 minuter och lockade, vad vi inte beräknat var att det blev helmulet så månen fick vi ingen hjälp av och trots att det var i början på maj så kom mörkret väldigt snabbt. När vi precis skulle ge upp står räven där som en staty 70 meter från oss, Alf tar sikte på den men sedan händer ingenting. Jag tycker det går en evighet, sedan vänder räven och springer tillbaka samma väg som den kom. Varför sköt han inte? Problemet var en allt för ljussvag kikare på geväret, Alf kunde inte se hårkorset när han skulle skjuta.

Vi bestämde oss för att ta nya tag nästa dag och åkte hem. Dagen därpå tog vi skotrarna och körde åter igen till området nära lyan. Vi lämnade skotrarna någon kilometer därifrån och eftersom det var hård vindpackad snö så var det lätt att smyga fram till stenen på backen som jag sett ut två dar tidigare. Det blåste hård västlig vind denna eftermiddag och vi lade oss öster om lyan vid utkiksstenen. Eftersom vi var ute betydligt tidigare än dagen innan så skulle kylan komma att bli vårt största problem. Vi lade ut våra renskinn och kröp ner i var sin järvenduk som är en typ av vindsäck och efter en stund kändes det riktigt varmt och skönt.

Jag fokuserade in lyans hål i snön så nu var det bara väntan som gällde. Vi hade förstått att rävtiken säkert låg inne och sov och nu var det tålamodet som skulle sättas på prov.

Vi låg skjutklara i 3 timmar innan jag plötsligt såg något som rörde sig i hålet och i nästa sekund så stod hon där sträckte på sig och gäspade. Hur det nu kan kännas plötsligt efter 3 timmars väntan. Jag avvaktade eftersom hon var väldigt nära hålet men så slutligen gick hon iväg ifrån oss mot vinden, efter 30 meter stannade hon och luktade på snön. Nu stod hon med bredsidan till och läget kunde inte bli bättre, då avlossade jag skottet och hon föll direkt. Alf behövde inte skjuta, han hade tänkt skjuta om hon inte dog direkt för att förhindra henne från att försöka krypa in i lyan.

Analysen av räven visade att hon skulle ha fått valpar någon vecka senare. Efter ett par veckor när jag passerar får jag till min stora förvåning se fjällrävsspår vid lyan, så vem vet, snart så kommer förhoppningsvis fjällrävarna tillbaka. För när det gått några år och hålet ner till lyan växt igen lite passar det åter till den mindre fjällräven. Rödräven gräver ut hålet eftersom den är större och det tycker inte fjällrävarna om.

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post67