Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Nyårshelgen i månljus

LockjaktPosted by Peter Berglund Thu, January 07, 2010 19:09:11


Nyårsdagen
Tid: 00.00
Jägare: Peter Berglund och Andreas Edin
Plats: Brottby ( Mark som fixades tidigt nyårsdagen och vi mötte upp markägaren där vi fick karta och kunde hitta ett perfekt pass i den nordliga vinden ).

Vi parkerar bilen bakom en lada och smyger ner efter en skogsbilväg 300 meter från bilen och placerar en bulvan 40 meter ner i sidvinden ( Vi lockar med vinden från vänster till höger ) Vi väljer ut vilka vinklar vi ska täcka av och gör oss redo.

Sätter oss ner och låter området lugna ner sig i 7 minuter innan vi gör en kort locksession på 15 sekunder. Efter 1 ½ minut kommer en räv 140 meter ner från vänster och springer med vind 100 meter nedanför bulvanen, om det var för att komma upp i vind för att avgöra om den skulle gå in på bulvanen vet vi inte då Andreas avlossar ett skott efter att han varit tvungen att skälla till 2 gånger för att få den att stanna.

Vi sitter tysta i 5 minuter efter skottet efter att ha fnissat lite tyst. Vi börjar locka, lockar i 15 sekunder och sitter tyst i 7 minuter, lockar återigen 15-20 sekunder och sitter tyst i 5 minuter. Ingenting händer... Sen lockar Andreas 15 sekunder igen och då kommer det fram en räv bakom en buskridå som följer ett dike i mitt synfält och har fått vind av den döda räven. Jag flyttar om benstöden en gång och skäller fast räven och avfyrar på 160-170 meter och räven lägger sig direkt.

Den sista räven sköts 28 minuter in i passet.
Vi börjar locka direkt efter detta och sitter kvar 10 minuter men sen klappar vi oss för bröstet och avslutar denna morgon. Tid 01.00.

2 unga hanrävar


Natt 3/1
Tid: 01.00
Jägare: Peter Berglund, Andreas Edin & Fredrik
Plats: Upplands Väsby ( Fredrik's mark )

Vi har studerat kartan noga innan vi åker ut på marken och bestämmer oss för ett pass som inte alls stämmer med hur det egentligen ser ut och gör en omvärdering när vi kommer fram. Vi sätter oss i en glesbuskplantering nära en ej trafikerad väg med sned medvind och placerar ut bulvanen 40 meter framför oss.

Andreas sitter rygg i rygg med Fredrik som passar av det bästa området medans Andreas håller bakåt och jag håller åt höger så att säga. Efter vi har suttit stilla i ett par minuter börjar vi locka och efter 3'e locket dvs 25 minuter cirka så ser Fredrik en räv på långt håll som följer en dikeskant men han tycker den ser konstig ut och har svårt att tänka sig vad exakt det är. Han viskar till Andreas och säger vad han ser och Andreas konstaterar att det är en skabbräv som är på väg in på locket. Jag själv har ingen aning vad som händer då jag sitter 5 meter bort och håller en annan vinkel.

Räven springer framför Fredrik på 50 meter och han är osäker på vad det är, den kommer in så den bara är 30 meter från bulvanen och då får jag syn på den i periferin. Räven kastar kanske för att den fått vind av oss och sätter full fart där den kom ifrån. Eftersom det inte smäller så flyttar jag om 120grader cirka och sätter ner Stoney Point'sen i den mjuka snön ( har rensat snön på skare före passet ) och håller 1 meter framför räven i full fart, trycker av och räven rasar direkt i backen. Avstånd 100 m.

Vi sitter kvar och lockar i 10 minuter men inget mer händer, efter vi visslat av frågar jag om jag verkligen fick den och mycket riktigt. Vi går fram och upptäcker att räven inte har någon päls på svansen och känner oss nöjda över att ha fått den. Själv är jag i extas över skottet som träffat skallen i full flykt på 100meter. Det lär dröja till nästa flyktskott träffar!!!

Skabbräv ursäkta den dåliga bilden


Vi ska göra ett pass till på en annan mark som vi har rekat 3 timmar tidigare på kvällen...

Natt 3/1
Tid: 02.00
Jägare: Peter Berglund, Andreas Edin & Fredrik
Plats: Kungsängen

På väg in till passet ser vi en hel del färska rävspår och förhoppningarna sätter ett leende på våra läppar. Stänger bildörrarna försiktigt och är tvungna att plumsa 100 meter genom skaren ( känns inte bra ) men marken är full av kullar så vi är tvungna att sitta högt. Vi går i varandras spår för att inte bryta skaren onödigt mycket. Jag passar av sämsta vinkeln ( efter mitt flytskott på föregående pass ) Samma upplägg som alltid. Ut med bulvanen 40 meter ner i sned medvind/halv sidvind kan man säga och sätter oss tysta innan vi börjar locka. Efter 12 minuter får Andreas syn på en räv på 400 meter på väg in men den sätter sig på 300 meter och tittar på oss en liten stund innan den vänder för att gå tillbaka samma väg som den kom. Andreas viskar till mig som lockar att "LOCKA MER" jag lockar litegrann och räven stannar till. Andreas vrider in sitt ballistiktorn till 300 meter håller mitt i räven och fyrar av. Räven ligger, avstånd: 330 meter. Har man vunnit junior sm i 300meter skytte och kommit 2a på nordiska så kan man skjuta såna skott. Jag hade nog inte ens testat, eller?

Jag börjar locka direkt efter skottet och 2 minuter efter detta kommer det upp en räv på 30 meter från bulvanen från ingenstans mitt i Fredrik's synfält men jag ser den före han men kan inte vrida mig om då den står still på 70 meter. Räven känner sig nöjd över att ha sett bulvanen och verkar inte mer intresserad än så varpå den vänder ner och går ut på ett öppet fält i Fredrik's synfält på dryga 100 meter stannar den till men Fredrik hinner inte få skottläge och jag sitter bara och väntar på en smäll. Räven börjar gå och Fredrik skjuter men missar varpå räven sätter full fart snett bortifrån oss. Jag flyttar mig upp bredvid Fredrik och med mitt självförtroende för förra passet så skjuter jag och missar. Andreas skjuter också på räven som springer fullfart varpå den kastar åt höger och jag skjuter igen men det finns ju inte en sportslig chans att vi ska träffa även om vi när vi gjort eftersöket kan konstatera att vi vart väldigt nära. Denna räv kom undan...

Fredrik som inte är så rutinerad lockjägare skulle ha skällt fast räven på 100meter och varit beredd innan han skällde men nu har han lärt sig något och nästa gång knäppar han räven!

Vi lockade ett tag till trots att vi skjutit många skott men ingenting mer kommer och vi kan känna oss nöjda. 3 pass och 5 inlockade rävar varav 4 döda.

Andreas Räv. Stor hanne på 7kg gammal med 4 tänder borta, erfaren räv som säkert hört lockljud tidigare därav det svala intresset och skeptiska beteendet.Slutsats: Lockjakt är sinnessjukt roligt, passvalet är av största vikt. Räven som kom upp på 70 meter hade smygit i en svacka som vi inte visste fanns för att få vind. Passet var inte optimalt men den skulle vi ändå ha fått då vi inte röjde oss föränn vi missade på den.

God jaktlycka gott folk!

Mvh Peter Berglund

  • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post5