Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Den som väntar på något gott..

VakjaktPosted by Daniel W-M Tue, January 19, 2010 18:35:31
Vakjakt är något jag sysslade mycket med i yngre dagar. Har suttit otaliga timmar gömd i vår gamla ladugård och inväntat diverse småfåglar. Vid 13-14 års ålder bytte jag ladugården mot skogen några hundra meter ovanför huset där allt slakavfall dumpades. Luftgeväret byttes även det ut mot pappas 22 Magnum.

Rätt snabbt insåg jag hur viktigt det var med ett gömsle för att få en lyckad jakt. Kreativ som man är så letade jag reda på en gammal madrass som släpades upp. Jag kvistrensade en gran, spikade upp några brädor mellan 2 mindre björkar och helt plötsligt hade jag ett utmärkt gömsle, mitt framför ett berg av kött.

Sköt kråkfåglar högt och lågt där under flera år. Gillade känslan man fick av att vara ”smartare” än viltet. Kråkan som satt där och njöt av en gammal sena hade inte en susning om att jag låg och siktade på den bara ett 40 tal meter därifrån.

Någon räv blev det dock aldrig. Har egentligen bara ett minne av vakjakt på räv och det utspelar sig i ett gömsle i Långträsk för ett X antal år sedan. Kommer ihåg att jag satt i 4 timmar och stirrade ut genom gluggen. Inget hände. Nacken började kännas stel så jag släpper blicken från gluggen och mjukar upp den otroligt stela kroppsdelen med en klassisk fotbolls-uppvärmings-rulla-nacken-övning.

Det hela tar max en minut. När jag återigen blickar ut genom skjutgluggen så ser jag räven och i nästa sekund är den borta. Tror det var sista gången jag vakjagade.

Men ikväll, då smäller det! Var förbi mitt vanliga lockställe igår morse och efter ett händelselöst lockpass går jag runt ladugården för att titta efter spår. Hittar inga super färska spår. Däremot ligger det en död kalv utanför en port. Efter ett snack med personalen så har jag fria händer att placera kalven var jag vill. 20 min senare så ligger den stackars lilla kalven på den mest strategiska platsen du kan hitta bakom ladugården.

Kalven har nu legat där i 1,5 dygn. Skulle man ha is i magen så hade det optimala varit att låta den ligga några dygn till. Jaktlusten har dock smält all min is. Inatt ska det vakas räv!

PS. Bulvanflugan fungerade utmärkt!

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post33