Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Årets första!

VakjaktPosted by Stefan Molin Mon, January 23, 2012 09:12:34

Årets första!

Då var nollan äntligen spräckt för i år! Men det satt långt inne som ni strax skall få läsa...

Det hela begav sig i Bro, en bit utanför Stockholm.

Södag 15/1
Efter en dags drevjakt med klent resultat bestämde jag mig för att sätta mig i kojan en stund i skymningen. Kikade på några rådjur och ett par dovhjortar en stund. Mörkret kom och det med besked. Det blev som i en säck. Att se en räv mot grönt gräs i mörker är inte lätt. Som tur är går det en traktorstig förbi åteln som var täckt med is och därför lite ljusare.
Vid 17.45 såg jag en skugga komma långt bort på stigen. Svårt att tro men ibland kan det vara svårt att skilja ett rådjur från en räv... När räven/rådjuret var inne på 70 meter såg jag klart och tydligt att det var en räv. Naturligtvis låg bössan i fel glugg och när jag skulle flytta över till rätt glugg snuddade ljuddämparen ena luckan på kojan med påföljden att räven tvärnitade, glodde i två sekunder för att sen göra helt om och rusa därifrån. Så var det med det.

Måndag 16/1
Samma tid, samma plats. Denna kväll lite kallare och lite frost i gräset gjorde att det blev lite bättre sikt. Lite... Samma rådjur och hjortar. Ingen räv. Trodde jag.
Vid 18-tiden gav jag upp. Packade ihop tyst och försiktigt för att kunna smyga därifrån. Väl utanför kojan slogs ficklampan på och jag kikade bort mot åteln. Där tittade två gula prickar tillbaka på mig för att efter fem sekunder försvinna i intet. Nu började jag bli lite härsken...

Tisdag 17/1
Återigen i kojan men denna kväll var det kostigt nog helt tomt. Inte ett rådjur eller dovhjort. Helt rent. Och jag som trodde att nu dj-vlar ska det smälla. Dagen till ära hade jag ju monterat en lampa på bössan. Kanonbra! Trodde jag...
Så kom i alla fall en hare hoppandes förbi. Alltid något tänkte jag och gnisslade tänder.
Det började närma sig 17.45 och jag satt och berömde mig själv hur bra montaget av lampan hade blivit och att om bara räven visar sig så skulle det vara klart!
Räven visade sig. Jag lägger lungt upp bössan, troligtvis med ett förnöjt leende på läpparna eftersom räven i princip redan var skjuten. Ser en skugga i kikarsiktet, osäkrar och slår på lampan. Lampan lyser med ett starkt sken och belyser ljuddämparen som är tejpad med vit tejp. Jag blir bländad och ser inte ett skvatt.
Räven gör som han blivit van vid och går upp i rök. Vid det här laget är leendet borta skulle jag tro.

Onsdag 18/1
Meckar om fästet till lampan och monterar den på ljuddämaren. NU är det perfekt...

Torsdag 19/1
Samma koja, samma tid. Nu har det snöat lite och det är lite lättare att se. Nu kommer det rådjur,dovhjort och harar i långa rader. Men ingen räv. Mörkret kommer och klockan tickar mot 17.45. Där! Där är han! En skugga rinner förbi en snöfläck vid åteln. Med bössan i rätt glugg denna gång sätter jag mig tillrätta. Med handkikaren spanar jag intesivt och bössan ligger klar precis under hakan. Och då menar jag precis under hakan. När jag nu ser räven klart och tydligt lägger jag ifrån mig handkikaren och byter till bössan. Som legat så nära att jag flåsat in i och immat ner hela kikarsiktet. Tänker fula ord. Lyfter då handkikaren och inser då att räven är borta. Detta kan väl f-n i inte vara sant! Spanar vidare med handkikaren men ser ingen räv. Tänker jättefula ord.
Klockan är 17.50 och osande av ilska ger jag nu upp. Javisst ja, jag kan ju testa nya lampmontaget. Kikar in mig, nu med imfri kikare, på en sten vid åteln och slår på. Det funkar klockrent! Kikar runt en stund för att testa och vips så syns där ett par ögon och en kropp. En rävkropp! Säkringen åker av i ett huj och snälltrycket åker i. Skottet går och ett floff hörs ute i mörkret.
Väl framme ligger han där. Han som gäckat mig i tre dagar.


En hanne på 5,7 kilo blev årets första. Tyvärr var ena frambenet brutet och såg inget vidare ut. Han var stor i skallen så jag tror han hade magrat av en hel del

Som sagt, det satt långt inne men skam den som ger sig!Lampan jag monterat är en Genzo eftersökslampa LED. Mycket nöjd med denna.

Alltid har man lärt sig något av detta!

Mvh
Stefan

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post211