Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Första fullmånsjakten säsongen 2010/2011

LockjaktPosted by Peter Berglund Wed, November 24, 2010 20:35:11
Så var det äntligen dags för första riktiga lockpassen den här säsongen.

Plats: Månkarbo, Örsundsbro
Jägare: Peter, Fredrik, Janne och Hoffman
Tid: 1930 - 0400

Jaktsugna och ivriga drog vi upp till Månkarbo Fredag kväll efter jobbet i hopp om att få skjuta räv på lock. Det var molnigt ute och fullmånen hjälpte inte speciellt mycket men ändå körde vi ett pass som inte gav någon räv i sikte. Janne ringde sin polare herr Hoffman i Örsundsbro och vi begav oss dit med stor tidsoptimism ( vi anlände 30min försent men Hoffman var inte grinig för det ).

Hoffman hade planerat ut ett pass med fyra passkyttar så det blev jag och Hoffman som sattes på ett bakpass i sned motvind medans Janne och Fredrik fick finpassen och skulle bara skjuta en räv. Efter ungefär 20 minuter smäller det och det visar sig att Janne har skjutit. Tyvärr ligger inte räven utan som Janne sa "den tog ett skutt precis" och vi kunde så klart inte låta bli att tråka han för det. Katla noskvalster ( min plott/karelartik ) sattes på spåret ändå för att kolla om skottet tog men det vart mer eller mindre fiasko då det fanns spår precis överallt och Janne upplevde det som en bom.

Pass nummer två i Örsundsbro kördes helt i sidvind med fyra passkyttar som alla höll "varsin sida" av sidvinden med två stycken närmast locket och två stycken 100m ner i vind. Jag lockade och Janne satt bredvid mig och i mitt synfält var gräset så pass högt att det tunna snötäcket inte riktigt räckte till. Sikten i dåligt månljus med inte helt vit bakgrund blev för mig nästan grumlig, det kändes ungefär som att alla mörka detaljer flöt ihop. Det fanns dock en liten remsa med kortklippt gräs där jag hade en sportmössa att se en räv om den kom eller passerade. Vilket den också gjorde men det var enbart tur att jag såg den då den sprang full fart och passerade den vita remsan. En snabb flytt med benstöden ett skall från min sida och skottet kommer, räven ligger.

Hane på 6.5kg, Hoffman lämnar oss för kvällen/natten och beger sig hemåt.


Men vi drar vidare...

Vi styr månbilen ( Fredrik som döpt min kärra ) mot Fredriks egna jaktmark i Örsundsbro. Det är fortfarande molnigt och vinden har tilltagit en hel del och det är garanterat 10m/s. Vi står länge och funderar på om vi verkligen ska köra ett pass och eventuellt sabba för kommande jakter samt hur vi skulle placera ut oss om vi eventuellt skulle köra ett pass. Vi kör...

Jag lockar och sitter i ett bakpass med Janne och Fredrik som täcker ner i en snedvind och efter 10minuter smäller det hos Fredrik och en stor och fin hanne på 7.5kg ligger. Känslan övergrep Fredriks förstånd och det visar sig att han inte klarar av att sitta längre utan måste ställa sig upp och bara njuta av ögonblicket.


Vi körde totalt fyra pass den här kvällen/natten och lyckades locka in 3 rävar med 2 skjutna, det får anses som godkänt. Rävarna är flådda och kropparna är på väg till SVA för deras senaste uppdrag att kontrollera rävar från olika delar av landet som kan vara smittade av dvärgbandmask. Även om Örsundbro inte är någon prioriterad region ( sydvästra skåne är prio ) så var SVA mycket glada över vårat bidrag till forskningen.

Vi gjorde i vartfall två pass i rent ut sagt dåliga förhållanden men det var då vi sköt rävar också. Kanske har vi tränat någon som vi aldrig sett men som sett oss det får vi aldrig veta. Markerna nära Stockholm lät vi helt vara denna kväll då det var snötomt i Sthlm's området samt att de markerna vågar vi inte sumpa på för dåliga förhållanden.

Avslutar med en bild på månbilen men nu är den rensad på hyllinredningen.

Skitjakt på er alla!  • Comments(6)//www.redfoxhunting.se/#post142