Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Premiär!

LockjaktPosted by Daniel W-M Sun, August 08, 2010 12:40:37

Idag är den en vecka sedan rävjakten drog igång igen. För egen del blev premiärturen försenad några dagar pga. hundvalp och jobb. Men i fredags var det dock äntligen dags för jaktårets första tur!

Upplägget för kvällen var att försöka hinna med två olika ställen. Första stoppet blev vid ett gryt uppe i skogslandet, ca 5 mil från Piteå. Grytet ligger i ett stenröse bara någon meter ifrån en skogsbilväg och ska ha varit aktivt under sommaren.

Tyvärr så var aktiviteten obefintlig denna kväll. Låg väl gömd, ca 140 meter ifrån grytet med min lilla muspipa men efter ca 1,5 timme så gav jag upp. Var ju tvungen att hinna tillbaka till Piteå och testa kvällens andra pass.

På vägen tillbaka ringer jag Peter B och beklagar mig. Varför får jag aldrig ens sen en räv!?! Peter är som vanligt stöttande och efter ett tag känns allt bra igen. I samma veva svänger jag in på gårdsplanen i en av Piteås många bondebyar och parkerar Volvon Vera.

Kvällens andra pass har jag aldrig tidigare besökt men har fått fina instruktioner på var jag ska gå. Jag följer ett relativt stort dike med högt gräs. Till vänster har jag en rätt så nyslagen äng och till höger om diket har jag en smal och oslagen äng. Jag följer diket tills det gör en 90 gradig sväng och sätter mig där. Ängen lutar svagt nedåt och ca 150 meter ner så upphör ängen och övergår till blandskog/sly. Ett kanon pass med andra ord!

Jag sätter mig tillrätta. Försöker tänka som en räv. Var skulle jag komma fram om jag skulle ut och jaga möss på den nyslagna ängen? Placerar därefter benstöden där jag skulle ha kommit ut om jag var en räv.

Kvällen är ljum, en fin råbock brölar och myggen surrar runt öronen. Jag mår som en kung där jag sitter. Efter att ha suttit still och tyst som en staty i ca 10 minuter så börjar jag locka. Lockar rätt intensivt under några minuter för att sedan återigen återgå till att sitta tyst som en mus.

Replikerar proceduren samtidigt som mina ögon långsamt spanar av dikes- och skogskanten på andra sidan ängen. Helt plötsligt, från ingenstans så sitter den bara där. För visst är den en räv?!?

Långsamt, långsamt höjer jag kolven mot axeln, sluter vänster öga och tittar in genom kikarsiktet. Visst är det en räv som sitter där! Som tur var så sitter den exakt där jag förutspått att den skulle komma, så jag behöver inte förflytta benstöden eller nått annat.

Räven ser väldigt lugn och harmonisk ut där den sitter. Den är helt ovetande om min existens. Medan räven sitter där och myser kramar jag försiktigt avtryckaren och den 7,8 gram lätta kulan lämnar pipan i en snärtig knall för att i nästa hundradel penetrera rävens hals. Räven somnar in för gott, lyckan total och ordspråket ”trägen vinner” bevisat! =)

Första räven på lock! En ung tik i mycket fin kondition.

  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post121