Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Det var inte länge sedan

LockjaktPosted by Peter Berglund Fri, June 18, 2010 13:27:09
Det var inte alltför många år sen man ringde Ulf Lindroth och frågade om han hade någon "cronk crit'r call" till salu. Just nu känns det lite pinsamt men då var man så exalterad att man gjorde allt för att få tag i grejer. För det är trots allt en materialsport vi lockjägare bedriver.

Jag var nere på Tullgarnsmässan i slutet av maj och inhandlade ett lövcamo sen har jag köpt några fler muspipor Bl.a Knight n Hale blåsan, samt den klassiska Hubertus pipan. I mars när jag fyllde år fick jag en videokamera av flickvännen med bästa mörker egenskaper kontra pris ( bra tänkt! ) och till det köpte jag en tripod som jag testat på vårbocksjakten. Det kräver mer övning men tanken är väl att man ska lyckas filma lite rävlock under kommande säsong.

Igår kväll satt jag och laddade upp 3 olika laddningar i .308 win till Fredrik, ÄNTLIGEN ska han börja skjuta varmint kulor! Med andra ord så börjar jag känna mig redo, eller så redo man kan bli. Det här fågelkvittrandet kan jag inte påstå att jag behärskar något vidare men det återstår att se vad räven tycker. Idag är jag ledig från jobbet och har suttit och nött igenom Winter Magic, samt alla Ulf's filmer som jag gjort så många andra gånger. Jag köpte Ulf's senaste bok för någon vecka sen och har nu kommit ungefär halvvägs. Det finns en hel del bra information i den, både saker man lärt sig igenom filmerna men även saker man upplevt och fått erfarenhet genom andra jakter på räv.

En sak som är riktigt intressant med lockjakten är att det finns så många aspekter att tänka på så man blir snurrig. Väder, vind, tid på dygnet, omgivning, jakttryck, locktryck. Det är dock stor skillnad på Sthlm's rävarna kontra norrbottens rävarna, båda i rävtäthet/ha och beteende. Att få se en räv hemmavid förutom vid jakt är inte alls vanligt men här nere räcker det i princip att åka ut med bilen runt 22.00 till områden där det finns en skogsplätt ( lite överdrivet ) för att få se en räv.

Ulf skriver också mycket om regler med undantag kring lockjakten och antingen tolkar man det som att man ska ge fan i att locka under vissa förhållanden eller om man har stora marker eller flera marker att åka ut och testa ändå för den kan ju komma. Med de små markerna som vi har här nere i Sthlm så blir det nog att välja ut sina pass noggrannare även om ett muspip inte gör någon större skada om man inte röjer sig själv vid passet.

Snart slås åkrarna och då är det nog läge att gå ut och tuta lite, som jag längtar eller vad säger ni grabbar? Börjar ni bli sugna?


  • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post112