Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Hej

BlandatPosted by Staffan Johansson Fri, February 07, 2014 19:51:15

Hej

Staffan Johansson heter jag och kommer framöver att bidra med några rader. Jag jagar det mesta men det som jag tycker är roligast är nog lockjakt på räv. En härlig utmaning att få räven att gå fällan med mina locktoner. Började för 4 år sedan, då övrigt jakt snöade inne redan i November. Abstinensen blev svår och letade efter något jaktligt att syssla med under vintern då snön låg meterhög. Lockjakt på räv dök upp och jag införskaffade kunskap om detta och även köpte min första lockpipa, en Pee-Wee. Första turen blev i mitten av februari och första passet blev inget. På andra passet blev första räven tagen och jag var fast. Sköt ytterligare 4 rävar innan säsongen var över 15 mars det året. Det blev totalt 5 rävar på 12 pass.

Nästa år skulle man ju naturligtvis bräcka sig själv i både utrustning och antal skjutna rävar. Utrustningen växte men antalet skjutna rävar landade på totalt 3, på en jävla massa pass. Såg däremot väldigt många rävar men kom helt enkelt inte åt dem. De kom från högersidan, fast de borde komma från vänster. De kom bakom ryggen, ja allt gick emot.

I fjol slog skabben till och det blev 2 rävar fällda. Rävtillgången märktes att den sjönk betänkligt jämfört med när jag gjorde min första locksäsong. Men började även på vintern att svarva egna lockpipor. Satt ock kollade på mina pipor och kom underfund med att de är inget större vetenskapligt instrument. Provade och de lät……….helt ok. Har svarvat fram några stycken men det har legat ner nu under hösten då jag byggt pojkrum till mig själv, innehållande en jaktskrubb och snickarbod. Men så fort det är klart skall jag börja svarva pipor igen. Skall även testa och se om jag kan få fram hyggliga gås- och andpipor.


Så även detta år är det inte enorm tillgång på räv, men det finns friska men även skabbangripna. Har varit ute några få gånger men inte fått in några. Provade senast med rävhannens skall, men det gav ingen utdelning.

Ha de gött

Staffan • Comments(1)//www.redfoxhunting.se/#post272

God fortsättning!

BlandatPosted by Daniel W-M Thu, January 16, 2014 16:03:50

Hej alla rävjägare!

Här händer det tyvärr inte så mycket. För egen del har siktet var helt inställt på unghunden och trädskällarjakt hela hösten/vinter. Hoppas dock hinna ut och locka lite nu när det äntligen har blivit vinter på riktigt här uppe. Har även några nya produkter jag har kört med under hösten/vinter som ska få sig ett utlåtande inom kort.

Hur går det för er? Någon som vet av någon som är intresserad att börja skriva?
Maila mig isf på daniel@redfoxhunting.se

Akroyd´s Lintu. KM-vinnare nedre Norrbotten 2013. Rätt lik en räv :p

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post268

En överlevare tills tiden hann i kapp.

BlandatPosted by Martin Hermansson Wed, September 04, 2013 10:26:07
Säsongens första räv har tagits av daga, det var inte en minut för tidigt.

Jag har en känsla av att jag träffat denna räv tidigare och jag grundar det på att den har varit gatsmart efter att vi träffats tidigare.
Förklaringen till att den trillade dit nu är att den hade utvecklat ganska långt gången skabb.

Nu till historien om denna räv så som jag tror att det skett.

I ett tidigare inlägg (Den som kom undan) så skriver jag om en räv som fastnat i min Värmländska tunnelfälla den använde sin tid i fångenskap väl och gnagde av en regel (45x95) där jag hade ett avfångningshål från början, när det var gjort så bände/bröt den ner regeln och var fri.

Många kanske tycker att det är en solskenshistoria för räven, men då blir ju fortsättningen dystrare.

Någon gång (troligen under kalla vintern) så har räven besökt ett gryt där den tidigare invånaren hade skabb eller kanske träffades de under leken på senvintern, skabben tog fäste och vid nästa tillfälle som jag såg den hade den stora problem med att bara sitta stilla.
Här kommer vi till mitt andra misslyckande med denna räv , och visst skäms jag för det!
Den stod på en äng utanför mitt hus och hade fullt upp med att äta ur en fågelfälla som stod för inmatning.
Jag hämtar min 222:a ur skåpet men skruvar inte dit dämparen för jag vill lösa detta fort!
Efter att jag tagit mig till skjutposition så tar jag ett frihandskott mot räven som försvinner som en oljad blixt ???
Dämparen ändrar ju träffbilden på vapnet (det vet ju alla!!) i stridens hetta missade jag det och räven klarade sig.

Vid ett senare tillfälle (1 månad) så ringer min Fru och säger att den står i trädgården så jag lämnar jobbet och tar mig så fort jag kan hem för att få veta att jag missade den med sekunder..

En vecka senare (för 2 dagar sedan ) så springer den förbi mina föräldrars hus och Farsan hinner bara få fram geväret och slänger ett hopplöst skott efter en snabbt bortspringande räv (Miss).

Igår tog det tvärt slut.
Den klarade inte längre att motstå faran av min fälla en andra gång , den var helt enkelt för utmärglad, fällan slog igen någon gång under dagen och jag sköt räven när jag kom hem från jobbet.
Den är numera kremerad och jag hoppas att det gör gott för de som är kvar..


 • Comments(5)//www.redfoxhunting.se/#post267

Ny säsong!

BlandatPosted by Daniel W-M Mon, August 19, 2013 11:16:25
Som snart har varit i gång i 3 veckor!

Hur går det för er??

För egen del går det inte alls bra. Fick nycklarna till huset den 1 aug så ni kan ju gissa hur mycket räv man har hunnit jaga då..

Jaja, har du haft bättre lycka än mig och inte är skribent men vill ändå dela med dig? Skicka då bara berättelse och bild till daniel@redfoxhunting.se

Skitjakt på er!

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post266

Liten tik med smak för höns!

BlandatPosted by Martin Hermansson Sun, February 10, 2013 16:03:42
Efter att ha haft besök av den Ormvråk som för 8:onde gången passat på att smörja kråset i min hönsgård så blev det lite rester att fresta räven med i tunnelfällan.

Denna fina Rävtik är den minsta för säsongen 5,5kg men den var i fint skick, vilket är glädjande efter alla Skabbrävar som trillat under säsongen!

Att den fastnade just nu är ju inte konstigt eftersom de har varit i full färd med att para sig ett tag nu och säkert var den hungrig, att jag dessutom fått tag i detta eminenta bete gjorde ju saken ändå mera trolig.

Av de rävar som trillat dit i fällan så har mer än hälften gjort det på höna.

Oslagbart smiley

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post262

Fin start på 2013

BlandatPosted by Edvin Lidén Tue, January 08, 2013 13:56:17
Har tyvärr haft lite dålig aktivitet här under slutet av 2012 men har satsat allt på jakten och de har gett resultat tycker jag! 22 rävar har de blivit hittills under säsongen och då 17 av dom i snara, men förhoppningsvis stannar det inte där då de är ett bra tag kvar av säsongen :)

Har nu vart ner i söder en vecka med farsan o brorsan och jagat hjort, rådjur och räv i kring Mariestad och Lidköping. Det gick fint och de resulterade i 2 hjortar, 6 rådjur och 2 rävar under veckan, men blir nästan lite avundsjuk på vilt tätheten där jämfört med i norrland! smiley

De två rävarna fick jag bland annat äran och skjuta och har dessutom båda på film som ni kan se lite längre ner i de här inlägget :)

Den första av rävarna fick känna sig besegrad när vi tog en liten såt i en tät gran ungskog intill en soptipp och jag fick pass intill en bullervall. När de två drevkarlarna precis hade börjat gå så meddelade en av dom på radion att en räv observerats i såten!

Spänningen var på topp och helt plötsligt hörde jag hur de rasslade till i snön bakom mig på bullervallen, vände mig om och fick se hur en räv var på väg snett emot mig längst efter bullervallen. Fick upp hagelbössan och lät skottet gå! :) Första räven för 2013 var nedlagd för min del, en fin hane :)

Den andra räven tog jag på lock när de fanns lite tid över en kväll.

Jag intog pass på en åker med stora ekar utplacerade lite här och var, satte mig mot en av ekarna och började locka med Twisted Syco :) efter ca 5 min fick jag se en räv i full fart rätt emot mig, fick slaget på kameran och la upp bössan.

Räven var fortfarande på väg emot utan att ha stannat så när den var på 30 m så tyckte jag de började bli lite väl nära o då lät ja skottet gå och de gick fint smiley

Har nu även bestämt vilken bössa jag ska ha och nu är de bara upp till farbror blå hur länge det tar! Det blir en Sauer 202 XT 308 Win och ett Khales Helia CSX 3-12x56 kikarsikte :) och de blir även en dämpare och kolvkams höjning på de :)

Ha de bra o skitjakt på er alla rävjägare! :)

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post258

Talgbolls räven numera hädangången

BlandatPosted by Martin Hermansson Sat, December 15, 2012 15:46:39
Som jag skrev i mitt förra inlägg så ville jag få tag i en Skabbräv som försökte hämta mat i mina föräldrars fågelbord, därav namnet.

När jag vaknade i morse hade det snöat rätt skapligt i våra mått mätt (10cm blötsnö) så hundjakten avbokades för dagen mest på grund av att man är lite bekväm av sigsmiley.

Jag kröp tacksamt ner i bingen igen men först efter att jag kollat fällan som står ca:100m utanför sovrumsfönstret, inte igenslagen!

Ett par timmar senare och bättre utvilad så går jag upp för att fixa frukost för andra gången idag och nu har det ljusnat så att fällan nu är igenslagen är det inga tvivel om, tanken på skabbräven är stark eftersom klockan nu är en bit in på förmiddagen så jag hoppar i kläderna och pulsar bort för att undersöka fällan.

Ett spår leder rakt in men inget leder ut och med en kontroll med ficklampan så ser jag en raggig svans som ser allt annat än frisk ut.

Jag hämtar Faderns 22:a och skyndar tillbaka, Räven tas av daga och de stora gummihandskarna tas framsmiley jag har lite svårt för denna delen.

Efter att nästan fått upp min första frukost så har jag i varje fall fått fram denna stackare till en plats som jag kan kremera den för graderna är på plus så skabben lär inte frysa ihjäl nu.

Ett J-vla otyg den här parasiten , brrr!

Min andra frukost idag smakade inte så bra som den borde gjort men

jag hoppas att det gör skillnad för resten av rävstammen i området.

Min trotjänare till fälla gör ett gott jobb i årsmiley.

 • Comments(7)//www.redfoxhunting.se/#post255

Att göra iordning sin trofé...

BlandatPosted by Fredrik Nilsson Thu, November 08, 2012 12:16:42

Har för första gången gjort iordning en skalle från räv. Det var inte så svårt som jag trott men en hel del pilligt arbete förekom dock. Kan försöka lägga in nån hemmasnickrad guide vid nästa tillfälle om det finns intresse.

Kokning, skrapning, blekning, och lackning av tänderna.

En minnesvärd jakt och hålen bakom ögonloben gör att jag kommer komma ihåg händelseförloppet över tid.

Nån som vet hur vanligt det är med den dubbeltanden som bara finns på ena sidan?

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post248

Där satt den!!

BlandatPosted by Martin Hermansson Tue, November 06, 2012 19:31:05
Nummer 4 för säsongen och den första helt friska och vuxna räven som trillade dit på min Värmländska tunnelfälla.

Det har ju fångats en del rävar där tidigare men detta är vad jag försökt fånga hela tiden. :)

Det som lurade den var slaktrester av mina tuppar från Hönsgården och det är vad som funkat bäst som bete hela tiden!

Om det är samma räv som i mitt förra inlägg bröt sig ut ur fällan vågar jag inte tro för det borde ju skrämt den snarare än lockat tillbaka den så det springer säkert en räv som blivit lite Gatsmart av att hälsa på tidigare ;)

 • Comments(6)//www.redfoxhunting.se/#post246

Den som kom undan!!

BlandatPosted by Martin Hermansson Fri, November 02, 2012 10:13:49
Min äldsta rävfälla har under de senare veckorna stått och gapat tom utan besök!

Det jag lagt i har för det mesta legat kvar, inte ens Grävlingen har besökt den ,,permanent,, den senaste tiden!

Så efter en bra start på säsongen så har det stannat av ordentligt i predatorjakten, mycket beroende på en trevligt lyckad klövviltjakt men även så har det gått trögt vid de försök på räv som jag gjort.

Imorse hade locket ramlat ner så det var bara att ta med 22:an och undersöka vad som blivit lurad av min trotjänare :)

Väl på plats så luktar det räv:)) det är ju ett gott tecken!!

men när jag rundar fällan så upptäcker jag detta!

Det verkar som räven har varit av det tuffare virket för den har gnagt av ett par ribbor för avfångningsluckan och sedan brutit av regeln som blivit kvar!

Kan man annat än lyfta på hatten för denna gång och hoppas på återseende!!

Fram med skruvdragaren och börja med lagningen :(

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post245

Säsongen har startat med en Lat morgon och jaktlycka!

BlandatPosted by Martin Hermansson Tue, August 07, 2012 09:06:40

Som vanligt vill man dra igång med Räv och Grävlings jakten så snart man kan och det gyllene datumet är ju Första Augusti så förväntningarna var höga inför starten men väderrapporten såg en aning mörk ut,, Hög Horisontell luftfuktighet med inslag av Blixt och dunder :(

Klockan var ställd på 04:00 och när den ringde så stängdes den ner lika fort.

När jag vaknade igen några timmar senare så såg jag att fällan slagit igen, bekvämt sätt att jaga på när vädret inte är ok :)

Spänningen steg när jag gick fram och kikade , visst fanns det något i den ,Grimbart på besök första lovliga dagen.

Dagen därpå var fällan igenslagen på nytt och denna gång så var det en ung rävhanne med början till skabbangrepp, den är numera bränd för att slippa spridningen av detta gissel.

Bild på detta ska ni slippa!

Efter detta så har fällan fått stå orörd några dagar och jag har fått vara ute på lite mer rörlig jakt som genererat i 2 Grävlingar som blivit skjutna med min Sako Vixen så nu är loppet rännsat även på den :D

Men denna morgonen så satt det ytterligare en Ungräv i fällan så den har verkligen haft en bra start.

Tilläggas ska kanske att det är min gamla väl inkörda Tunnelfälla som är receptet på denna framgång.

Min nyare fälla har det än så länge inte blivit premiärfångst i men jag hoppas på ändring inom kort!!

2 Rävar och 3 Grävlingar är än så länge resultatet av underhåll av fällor och spaning i jaktmarkerna under denna sommar.

Det är härligt att jakten startat :)

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post238

Nytt bygge inför rävvintern!

BlandatPosted by Martin Hermansson Mon, August 06, 2012 16:41:01

Vårat jaktlag har under en tid pratat om att bygga en samlingsplats i skogen där vi även kan ha rävvak och lite gemyt!

Under semestern har detta skett och alla inblandade har blivit lite barn på nytt :)

Platsen var aldrig uppe för diskussion eftersom vi alla visste var den passade bäst så det blev till att hamra och spika under några hektiska dagar!

Till Väggar användes kraftig impregnerad plyfa och taket är gammal plåt från brorsans kåk.

Vi har använt material som vi kommit över gratis eller billigt och nu står bygget i princip färdigt för vintern

Insidan är isolerad och sedan klädd med masonit på väggarna och råspont i taket.

Som ni ser så har jag fått till en liten skjutglugg bredvid fönstret och den vetter ut mot min nya åtel som redan nu är besökt av både Räv och Grävling.

Jag behöver bara knacka ihop en bra bänk att vaka från,så kan jag sitta och mysa i värmen från den gamla täljstens kaminen :)

Utanför är det uppställt grillplats och stockar att sitta på och kalla dagar kan man sitta inne i värmen från kaminen, vi startade med ett cementrör som grill! men den pallade inte trycket så nu har vi bytt till denna deluxe modell :)

Vad tror ni?

Kan inte detta funka så säg :)

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post237
Next »