Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Stora spår höjer spänningen!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Sat, February 01, 2014 01:16:53
Jag har en skogsåtel som jag bara skött halvhjärtat på grund av det dåliga vädret under senhöst och tidig Vinter, för ett litet tag sedan när snön precis täckt marken så gick jag dit och kollade den!
Den var igång och hade besök av flera rävar så den är numera förstärkt med mer åtelgodis och verkar vara i full sving.
En inte så liten extra krydda är att spåren av en stadigt stor räv kontinuerligt besöker åteln!
Dessa stämplar fanns med riktningen satt till min åtel och det gjorde förväntningarna för Onsdagens sittning extra stora.
Det snöar skapligt under hela kvällen vilket resulterar i ett idogt arbete att hålla kikarsiktet rent och även i att jag har klätt mig som en Michelingubbe med många varma lager.
Väl på plats så tar jag position i en snöfylld klippskreva som är mjuk och formbar och sedan blir jag sittande att spana på åteln och kringliggande bergkanter, terrängen går i vågor av små bergryggar och jag sitter på en av dem med åteln på en annan rygg inom 70m avstånd.
Jag hör att en rävhona går och ojar sig inte alltför långt borta så löpet är igång och risken att rävarna inte går till åtel ökar men det är ändå värt sittningen för när jag suttit i 1timme och 30 minuter så slinker plötsligt en räv upp på bara 20m avstånd med siktet inställt på åteln, den rör sig säkert och verkar betydligt lugnare än de rävar som kommer till åtlarna inom mera bebyggt område, skogen verkar lugna den.
När den är mitt för mig så stoppar jag den med ett litet muspip med munnen och gör anläggningen i samma stund, räven stannar och stirrar oförstående på mig medan jag upptäcker att förstoringen är på högsta och linserna snöiga!!
En fipplande justering och sedan går skottet utan att räven hinner koppla läget, den ligger där jag sköt den.
Det är inte bjässen som trampat runt på åteln men det är en finpälsad hane och kvällen är ännu inte så långt gången (ca:21:45) .
En stund till sitter jag men kylan börjar gå igenom kläderna så jag blir inte långrandig.
Dagen efter kollar jag till åteln i dagsljus och kan se att den store har varit i området men valt att inte gå hela vägen fram!
Troligt så har jag skrämt den med skottet eller när jag var framme och plockade upp den skjutna räven!
Det kunde skett men nu får det istället bli en ny sittning eller ett försök till att locka in den från hemma området efter löpet..
Det är kul att se fram emot :) • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post271

Lurad med revansch och sedan lurad på nytt!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Wed, January 22, 2014 21:31:45
Igår så lade jag ut lite Kycklingrester från Måndagens middag på mina 2 åtlar, med detta gjort så åkte jag hem och åt middag för dagen för att sedan natta knattar och pussa frun på kinden.
På väg ut så fick jag ett infall att starta spritköksvärmen i min närmsta åtel även om planen inte var att sitta där!
Jag gör det delvis för att vänja rävarna vid att det är något som händer där.
Vidare åkte jag för att sitta på den planerade ute i det fria åteln (den där jag sköt min förra vakräv häromdagen).
Väl på plats så är det lätt att se att jag blivit dragen vid näsan!
Kycklingen är borta och åteln känns inte lika het längresmiley
Efter att knappt gått ur bilen så lämnar jag åteln för att hellre sitta på den andra åteln som kanske är lite mer intressant för kvällen.
Väl på plats så kryper jag in i min koja där värmen nu har börjat sprida sig , och det känns lite Cozy smiley
Klockan är runt 22:00 och nu blir det att vänta!!
För att ni ska slippa det kära läsare så har jag förberett ett lite hopp i tiden smiley
Nu är klockan 00:10 och den bekanta mörka fläcken rör sig stirrigt en bit utanför skjutsektorn på åtelplatsen,
Räven är på plats och spänningen är på topp!
Den verkar väldigt Nervig och vill inte riktigt ta sig fram till Kycklingen som ligger och doftar förföriskt några meter därifrån.
Det är bara en tidsfråga innan suget tar överhanden, det vet ju jag! det är ju jag som tillagat middagen smiley
Det smäller och räven är borta, men det är ingen fara för den blir snart funnen några meter bort, flyktsträckan blev ca:15m pga att skottet tog några centimeter längre bak än jag planerat, ändå är det ett bra skott så jag är nöjd.
En Finpälsad Hanräv till blev det.

Ikväll så tänkte jag ta Revansch på den andra räven vilket innebar att jag placerade en nyskjuten kråka på åteln och tog middag hemma.
Vakpasset ska börja tidigt så klockan 20:30 så sitter jag i bilen på den lilla grusvägen vid åteln och undrar var min kråka tagit vägen??
Jag har att göra med en riktigt tidig räv här verkar det som, kanske hörde jag till och med fåglarna i skogen bredvid åteln varna för räv när jag placerade kråkan där??
Lurad!! dags att ta nya tag och sätta sig lite tidigare ändå vid nästa tillfälle..

/Martin

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post270

Äntligen lite snö!!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Tue, January 21, 2014 17:43:47
Vaksäsongen startade med den första snön för 2014 och efter att ha inventerat åtlarna och konstaterat att den mest aktiva är den som inte är försedd med någon vakkoja så bänkade jag mig bakom några buskar i en snödriva, åteln ligger på ca:70m avstånd så det borde gå att få in rävarna även om det kräver lite mer stillasittande från undertecknad!!
Det är kanske inte min starkaste gren , särskilt inte när man inte suttit några pass på ett tag..
Jag har tagit på mig en Flytoverall för att kunna hålla värmen och upptäcker ganska snart att den inte kommer göra det lätt för mig, vilket prassel och oväsen den för!!

Efter att ha suttit ett tag så börjar ovanan att vaka göra sig påmind och runt 23 tiden så är det lite svårt att sitta stilla.. myror i brallan heter det visst!!

Men även om jag suttit och skruvat på mig en stund så ser jag plötsligt en svart korv som kommer flytande på snön, den är jämntjock hela vägen så det ser lite skumt ut, ett tag funderar jag på om det är en Grävling men ser tillslut att det är en tjockpälsad räv
Avståndet krymper snabbt eftersom den är på väg snett mot mig .
Om jag rör mig nu så lär det bli fart på fältet.
15m ifrån mig ligger en liten jordhög och när räven försvinner in bakom den så gör jag en kvick anläggning mot den sida som jag bedömer att jag ska få se räven nästa gång, inget händer??
Jag lyfter blicken från kikarsiktet och ser att räven nu står uppe på Jordhögen med blicken fäst vid en prasslande jägare i flytoverall.
En snabb siktes justering och Sakos rävammunition lägger min första Vakräv för denna säsongen i en prydlig hög på toppen av Jordhögen.
Denna Vakräv är premiären för min Ljuddämpare och resultatet blev att jag kunde höra dunsen när kulan träffade Räven och dessutom tog den bort hela mynningsflamman och den förblindande effekt som den kan ha.
Positivt om man vill ha möjligheten till uppföljnings skott..
Det känns som jag har funnit en bra lösning till Rävbössan även om den är ganska otymplig att släpa på.

Skitjakt på er jägarvänner /Martin • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post269

Trebenting på åteln

VakjaktPosted by Edvin Lidén Thu, February 21, 2013 17:40:14
Hade under tre nätter vart aktivitet på åteln, så passade fint för ett vakpass på den fjärde! smiley Vid åtta tiden var man på plats i kojan, slog igång fotogenkaminen och fixade i ordning lite grejer.

Sen blev de att vänta, men som tur var så tog de inte så länge! Kl 21:30 fick en rörelse mig att rycka till! var de inte nått som skymtade till bland småtallarna på myren? Fäste blicken där jag trodde mig se mig sett en rörelse, men gick över ganska fort till att tro att jag bara såg i syne. Men nej så var det inte! Där kom rörelsen igen och nu var det helt klart att att de var räv på G! smiley Öppnade luckan och la ut bössan, sökte upp räven i siktet och då fick jag se att räven haltade väldigt mycket och inte alls använde höger fram. Följde räven i siktet för att invänta ett bra skottögonblick, den kom och haltade sig fram i kanten av myren på ca 70 m. När den stannade till för att nosa i en grop i snön kramade jag avtryckarn och räven blev liggandes!smiley Precis när skottet gått och jag repeterade får jag se en till räv som springer längst myrkanten för att nästan omgående försvinna in i mörkret..

Nöjde då mig med kvällens resultat för att man skulle orka upp dagen efter osv.

När jag hämtade räven visade sig att den bara hade tre ben! Skönt att få bort en sådan, ganska otroligt att dom kan klara sig med en sån skada och i övrigt var hon i fin form! :)

Hade även med mig finbesök i kojan av jakt och jägare, extra kul att de lyckades då för de brukar vilja gå åt skogen när de verkligen gäller! ;)

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post264

Första räven för ny bössan :)

VakjaktPosted by Edvin Lidén Mon, February 11, 2013 19:06:56
På torsdag kom ett efterlängtat paket till mig! Nybössan hade kommit och åteln var väl besökt av mickel så de dröjde inte länge förens sauerns första räv låg! :)

På fredagen var de inskjutning som gällde så på kvällen blev de vak! :) men inte skymten av en räv på hela natten även fast den vart ganska välbesökt dagarna innan.

Jaja bara att ta nya tag! så på lördagen vid sjutiden var jag på plats igen. Allt var lungt fram till kl12, då kom det en räv som gick ut på åteln. Den gick lugnt runt där och luktade i de olika groparna som de grävt fram. Men innan jag fick upp skjutluckan så nöjde mickel sig med de besöket och lunkade vidare.. (brukar annars ha uppe luckan men men tyckte de drog lite väl kallt från de 20 minusgraderna utanför)

Inget annat än att återigen hålla utkik över åteln o hoppas på nya chanser, och de blev det också! :) klockan ett få fick jag se en mörk skugga på andra sidan myren, öppnade försiktigt luckan och sökte räven i kikarsiktet. Då fick jag se att det inte bara var en utan två stycken! Rävarna var påväg till höger och verkade inte intresserade av åteln och for allt längre och längre bort. Men precis innan de skulle försvinna in i skogen stannade en av dom upp och sauern fick sjunga ut för första gången i skarpt läge! :) Härligt! och vilken skillnad på ''kikarsikte och kikarsikte'' säger jag bara! :P • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post263

Räv nr tre för vakkojan!

VakjaktPosted by Edvin Lidén Sun, January 27, 2013 11:27:47
På fredag kväll var de vakjakt som stod på schemat! Kom fram till åteln vid sjutiden, satte igång fotogenkaminen för att försöka stänga ute de 20 minusgraderna som var ute. När jag sedan satte mig till rätta var de väntan o åter väntan som gällde!

Vid 11 tiden utan att ha sett skymten av någon räv så lade jag mig ner för att vila i två timmar.

När mobilen började vibrera under kudden kl 1 smög jag upp förväntansfullt att jag kanske skulle få se mickel på åteln, men icket! Den var lika tom som vanligt!

Satt då från kl ett till fem utan nån räv i sikte, då tog tröttheten över och jag bestämde mig för att lägga mig ner och vila i en halvtimme. Sagt och gjort lade mig ner och de dröjde inte länge förens jag drömde mig bort i rävarnas värld.

Vaknade senare av min förvåning kl 6, en halvtimme försent! Aja tänkte jag och smög återigen upp för att se om mickel var på besök! Skannade av åteln men ingen räv i sikte. :( Satte mig tillrätta och precis när jag var i full färd att öppna luckan så får jag se en räv komma trippandes ut mot åteln på ca 40 meters håll!

Räven fortsatte ut mot åteln sakta, stannade och lyssnade och gick nån meter i taget.

Jag med luckan i vänster hand vågade inte fästa den då jag vet att de kan låta lite, så tog försiktigt bössan med min lediga hand och lade den i skjutgluggen. Tog sen upp den mot axeln och lät hårkorset möta rävens bog för att sen låta skottet gå! Räven slog omkull i skottet men stack sedan som en raket in mot skogen.

Avbröt då vakpasset för att göra skottplats undersökning, de ända jag hittade var hår. Följde efter spåren vilket inte var lätt då de nu inte har snöat på flera veckor. Men en bit in i skogen så låg räv nr 26 för säsongen där! smiley Vakkojan levererar!

Vad skjuter ni med för ammunition ? Rävarna från åteln har jag skjutit med 22mag, men ska köpa lite bättre skott till 308an när jag får den, har funderat på Hornady v-max 110 grains, eller är det nån annan som har nått bra förslag ? smiley

 • Comments(7)//www.redfoxhunting.se/#post261

NR 10 för säsongen!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Thu, January 17, 2013 13:20:36

Efter att spenderat 2 timmar i snöfallet vid en åtel utan koja så tog bekvämligheten över och jag bytte till min väl injagade vakkoja, där har varit bra aktivitet och senast så hade de släpat iväg en hel Råget som hade kommit i vägen för en bil och fått en plats hos min åtel.

Väl på plats så börjar Gasolen värma upp och det känns ganska gott att få kommit under tak ,med en kopp kaffe så skulle man må riktigt gott, men kaffetermosen glömdes naturligtvis i bilen smiley

ca:22:30 så sneglar jag ut åt höger och får se en ny skugga på ängen ,den står utanför skjutfältet så jag kan bara titta när den drar iväg ytterligare åt höger och försvinner med riktning så att den troligen kommer runda kojan för att kontrollera omgivningen.

Där rök den chansen! de gånger jag har sett spår från räv bakom kojan så har de inte kommit fram till åteln efteråt , säkert känner de mig i vinden då.

Denna gången är undantaget som bekräftar regeln för ca:20minuter senare kommer den fram på vänster sida av gluggen men den verkar inte få ro att gå fram i skjutfältet utan sätter sig säkert och tittar och lyssnar i 5min medan avståndet till mig är ca:10m, En riktig nagelbitare!

Att försöka hålla andan i 5min är inte tillrådligt så syretillförseln blir tillgodosedd men annars rör jag inte en fena.

Plötsligt blir den skrämd av en förbipasserande bil och gör en rusning rakt över åteln och in i skogen.

Efter att ha mjukat upp kroppen som fått agera staty en stund så ser jag att något rör sig i bland träden för att sedan slinka ut i riktning mot åteln, denna gången så lyckas ja korna in den men det dröjer ytterligare 3 tillfällen med tillhörande skogsavvikare innan den står still så att jag kan skjuta.

23:35 så stoppar min V-max denna nervösa finpälsade rävhane som vid vägningen visade på 7,6kg det bästa var ändå att den inte visade några tecken på skabb smiley

 • Comments(7)//www.redfoxhunting.se/#post260

Fin premiär för ny vakkojan!

VakjaktPosted by Edvin Lidén Tue, January 15, 2013 21:16:10
Har tidigare under hösten vart i full färd med att bygga en vakkoja på kvällarna efter skolan, den har stått ute nu i ca två månader. Har haft åtelmaterial där sen i början av hösten med de har varit dåligt med spår, men nu när jag hade varit borta i två veckor hemifrån och när ja kom tillbaka så var de spår så gott som spår överallt på åtelnsmiley

Så det var hög tid för premiär vakpasset!

Vid femtiden på söndagen var jag på plats i kojan, (de är intill en soptipp så de lyser upp ganska bra så att jag kan vaka även under mörkaste perioderna! smiley

Efter kanske en timme så kom det fram två stycken rävar på åteln från höger, de kom sakta o satt o kollade på åteln på 40 meter, men jag hade en liten knepig skjutvinkel åt de hållet så väntade lite. Efter ett tag så travade båda mot åteln, stannade en kort stund, men givetvis bakom en av de små tallarna på myren för att sen fortsätta in i skogen åt vänster.

De hände ungefär samma sak två till gånger till men med singelrävar innan klockan hann bli 20:10, då dök de plötsligt upp en räv till höger om åteln på ca 40 meter, den stod o kollade på åteln och började lungt trava bortåt för att som runda åteln, när den var på 55 metet stannade den till lite och då lät ja skottet gå o de blev knall o fall från 22 magnumen med TNT jaketed hollow points kulor smiley (den får duga ett tag till tills jag får hem nya rävdräparn pga att bästa kikarsiktet sitter på den för tillfället ;)

Kvällen var fortfarande ung så det blev att sitta kvar ett par timmar till. Efter ungefär en timme så kom det en räv och gled förbi åteln för att sedan försvinna in i skogen igen.

Efter ytterligare en timme så dök det upp en räv längst bort på myren, den kom travandes mot mig snett till höger för att sedan försvinna in bland ett gäng småtallar. Men det dröjde inte länge så kom den ut igen från tallarna 20 meter från åteln och 40 meter från kojan. Den satte sig ett tag men gick sedan lungt ut mot åteln, jag följde den med hårkorset och direkt den stannade till lär ja skottet gå! Den rullade runt och sprang sedan in mot skogen.

På grund av det så bröt jag passet för kvällen och gick för att se hur det gick med räven, och den låg 15 meter bort precis i kanten till myrtallarna! smiley

En minnesvärd kväll och helt över förväntningarna! :D

 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post259

Hoppas på unik....

VakjaktPosted by Stefan Molin Tue, January 01, 2013 19:00:36

Fy bubblan... vad länge sen jag postade något här...

Då är det väl hög tid då!

27/12 bestämde jag att jag skulle sätta mig på räv för första gången på ganska länge. Känns som den heta tiden börjar nu.

Lyckades bra, en hanne på 6,7 kilo, 17.00, ganska exakt 200 meter.
Bara älskar 22-250, skjuter som en gud! av totalt 21 rävar med denna bössa så är denna räv den enda som rört sig efter skottet. 5 meter...

Skum färgsättning som jag aldrig sett förut. Snälla säg ett det är ytterst sällsynt med vita bakben och svarta framben!smiley Kul att se en i riktigt fin päls! Ledsen för den sunkiga bilden, missade att packa ner kameran så det fick bli mobilen.

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post257

Välklädd Luciaräv

VakjaktPosted by Martin Hermansson Fri, December 14, 2012 09:50:15

Min Far ringde mig på jobbet och sa att han precis haft en stackare till skabbräv i trädgården där den verkade ha spetsat sig på att få med sig någon talgboll från fågelbordet.

Innan geväret var framme och laddat så hade den dragit vidare (vet inte om den lyckades få med sig någonting ätbart, nästan så man hoppas).

Beskrivningen på den var att det var en rejält stor räv men att hela bakkroppen var hårlös :( att springa runt i den skruden nu kan inte vara alltför trevligt.

Vi hade styckning av rådjur på kvällen så lagret med åtelmaterial byggdes på och isglass tillverkningen är i full gång, när klockan sedan närmade sig läggdags för familjen så gick jag ner till åteln för en Luciasittning och slängde ut lite rådjursben som säkert skulle lukta gott.

Förhoppningen var ju att få knäppa skabbräven men den visade sig inte denna gång.

Sittningen började vid 21:00 och när klockan började närma sig 23:00 så kom istället denna gynnaren fram till åteln och fick en v-max från min Sako i stickhålet, ridå direkt och inte ett slag med svansen.

Inget utgångshål heller denna gången smiley

En Vinterfin Rävhane som jag inte vägt ännu men runt medel kanske 7kg vackraste räven denna säsongen , än så länge.

 • Comments(3)//www.redfoxhunting.se/#post254

Åteljakt med grannar!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Tue, December 11, 2012 08:51:51

I Söndags kväll så var jag och brorsan ute på en liten och tidig Lockjaktrunda, vi provade 3 pass men utan resultat.

Min plan var att fortsätta med ett Vakpass så jag körde hem brodern och klockan var 21:50 när jag smög iväg mot Åteln, när jag hade 100m kvar så ser jag en mörk skugga glida fram till isglassarna med rådjursränta den blänger åt mitt håll för att sedan göra en helomvändning och försvinna in bland träden, hållet var 150m och jag stod alltför nära ett närbeläget hus så det var aldrig läge för skott.

Sittningen blev kort för jag kunde inte få ett gott Vaklugn efter den snopna starten så passet avbröts kl 23:00 utan att någon räv visat sig på nytt.

Igår kväll ville jag inte göra samma misstag så kl 20:00 gjorde jag åtelrunda med kamintändning på min andra åtel (en liten procedur för att vänja rävarna vid att folk rör sig i skogen). Sedan gick jag och satte mig!

Kl 22:00 var jag seg som tuggummi men ingen räv hade visat sig men den mest intressanta tiden var nu så jag skärpte till mig och höll mig så stilla jag kunde.

ca:kl 23:00 så ser jag en skugga i skogsbrynet men den vågar sig inte fram för att grannhuset har en stor lampa som lyser upp delar av ängen/åteln. Lite senare så har nyfikenheten tagit överhanden och en skugga börjar närma sig mina Isglassar och resterna från middagen (Kotlettben) plötsligt frigör sig ytterligare en skugga och nu är det två rävar på ingång :) Det börjar bli riktigt intressant.

Plötsligt stannar båda rävarna till och i min handkikare ser jag att det är en markant storleks skillnad på dem, en av dem ser dessutom inte riktigt kry ut :( ,rävarna vänder och rusar in bland träden i samma ögonblick som jag hör grannhusets ägarinna ropa på sina hundar som är på kvällens kissrunda i trädgården och sedan släcks lampan och allt blir tyst.

23:35 pulsen har börjat återgå till normalt och jag andas kontrollerat igen ;) men det blir det ändring på för ut kommer en ensam skugga med siktet inställt på åteln och när jag väl fått bytt handkikaren mot Sakon så låter jag en V-max göra lidandet kortare för denna lite luggslitna Skabbis!

Var den andra och kanske tredje räven blev av vet jag inte men när klockan började närma sig 00:45 så kröp jag ner under täcket och försökte sova ikapp några trötta timmar.

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post252

Månen hjälper till!!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Thu, November 22, 2012 21:56:09
Ikväll trillade Säsongens första Vakräv!

Jag bänkade mig klockan 18:25 efter att ha kontaminerat åteln med riktigt härsket grisspäck :\ kanske inte min favoritlukt.

Efter att ha dragit igång Radio Bohuslän i lurarna så kollade jag läget...

Svart! överallt Svart! jag tänkte att mörkerseendet behövde acklimatisera sig så det var bara att vänta en stund.

Åteln ligger helt nära en väg och bakom mig finns en Hästgård, dessa gav sporadiskt ljus över ängen/leråkern som åteln är belägen på så det kändes värt tiden att sitta en stund.

Klockan 19:00 ungefär så händer något ändå , för molnen glider isär och den nära halvfulla månen lyser upp hela ängen :) vattenpölarna i kreaturens upptrampade spår börjar lysa som snöfläckar och det är plötsligt riktigt bra sikt.

Lätt otippat efter förutsättningarna!!

19:45 så ser jag en ljus fläck på ängen ? Skumt? det brukar ju vara en mörk skugga!! men ändå , räven är på åteln och efter noggrann kontroll i kikarsiktet så låter jag en V-max fara iväg.

Inte en rörelse ser man på åteln?? räven hittar jag dock efter att ha finkammat skottplatsen i kikarsiktet under några svettiga sekunder.

Den ljusa skuggan blev näst intill svart när den ramlade ihop.

Mer än nöjd så sitter jag inte någon längre stund utan plockar ihop och hämtar denna finpälsade Rävtik på åteln , vid vägningen hemma så balanserar vågen på 6,8kg.

Jag stannar naturligtvis till hemma hos föräldrarna för det obligatoriska skryt snacket om den fina räven och när jag ska gå hem så rymmer deras Drever utan att blinka med ett jaktäventyr i tankarna,, men han blir lätt tillbakastyrd med hjälp av ett rödpälsat koppel. Kan undra om det blir rävdrev vid släppet i helgen ;)....

 • Comments(8)//www.redfoxhunting.se/#post250
Next »