Redfoxhunting.se

Redfoxhunting.se

Hillman Chairpack

Utrustning/PrylarPosted by Martin Hermansson Mon, March 03, 2014 14:33:39
Jag invigde min nya jaktrygga i helgen, det är en Hillman Chairpack som jag inhandlade från Finland med hjälp av Siggy på Jaktidan.se, samköp genom forum alltså.

Jag är nöjd med mitt köp och jag tror att den kommer bli använd på både jakt och resor på fritid och i jobb.
Den är rymlig nog att jag kan packa min förra säck full och kasta in den i denna utan att den därför blir otymplig.
Det som är mest anmärkningsvärt på den är att den saknar den obligatoriska skrammelstolen som fälls ut på de flesta jaktryggor på marknaden, istället så är hela säcken uppbyggd så att man använder "locket" att sitta på och sedan har full tillgång till allt inne i säcken från den öppningsbara fronten och från sidofickor och diverse andra förvaringsfack där man kan gömma och glömma saker :)
Förutom att den har visat sig vara bekväm att bära och föredömligt skrammelfri så märks det att den är av bra kvalitet och under Söndagens rävjakt i riktigt skitväder så skötte den sig kanon.
Det räcker med att skaka av vattnet så är den redo att sitta på eftersom den inte drar åt sig någon fukt och eftersom du har hela ryggsäckens innehåll under din ändalykt så håller man värmen betydligt bättre än på en konventionell stol med endast tyget att sitta på.
Jag tyckte från början att den var en aning knölig i stoppningen men det rättade snart till sig och den är numera figurformad efter undertecknad
Om jag nu skulle ändra något på säcken så skulle det vara att göra sitsen något bredare för att öka komforten lite extra, men jag satt ändå som en Kung på min tron när Stövaren Selma knuffade fram denna Hanräv från årets kull framför Bösspipan och satte extra piff på min Ryggsäcks premiär!

 • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post273

Hej

BlandatPosted by Staffan Johansson Fri, February 07, 2014 19:51:15

Hej

Staffan Johansson heter jag och kommer framöver att bidra med några rader. Jag jagar det mesta men det som jag tycker är roligast är nog lockjakt på räv. En härlig utmaning att få räven att gå fällan med mina locktoner. Började för 4 år sedan, då övrigt jakt snöade inne redan i November. Abstinensen blev svår och letade efter något jaktligt att syssla med under vintern då snön låg meterhög. Lockjakt på räv dök upp och jag införskaffade kunskap om detta och även köpte min första lockpipa, en Pee-Wee. Första turen blev i mitten av februari och första passet blev inget. På andra passet blev första räven tagen och jag var fast. Sköt ytterligare 4 rävar innan säsongen var över 15 mars det året. Det blev totalt 5 rävar på 12 pass.

Nästa år skulle man ju naturligtvis bräcka sig själv i både utrustning och antal skjutna rävar. Utrustningen växte men antalet skjutna rävar landade på totalt 3, på en jävla massa pass. Såg däremot väldigt många rävar men kom helt enkelt inte åt dem. De kom från högersidan, fast de borde komma från vänster. De kom bakom ryggen, ja allt gick emot.

I fjol slog skabben till och det blev 2 rävar fällda. Rävtillgången märktes att den sjönk betänkligt jämfört med när jag gjorde min första locksäsong. Men började även på vintern att svarva egna lockpipor. Satt ock kollade på mina pipor och kom underfund med att de är inget större vetenskapligt instrument. Provade och de lät……….helt ok. Har svarvat fram några stycken men det har legat ner nu under hösten då jag byggt pojkrum till mig själv, innehållande en jaktskrubb och snickarbod. Men så fort det är klart skall jag börja svarva pipor igen. Skall även testa och se om jag kan få fram hyggliga gås- och andpipor.


Så även detta år är det inte enorm tillgång på räv, men det finns friska men även skabbangripna. Har varit ute några få gånger men inte fått in några. Provade senast med rävhannens skall, men det gav ingen utdelning.

Ha de gött

Staffan • Comments(1)//www.redfoxhunting.se/#post272

Stora spår höjer spänningen!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Sat, February 01, 2014 01:16:53
Jag har en skogsåtel som jag bara skött halvhjärtat på grund av det dåliga vädret under senhöst och tidig Vinter, för ett litet tag sedan när snön precis täckt marken så gick jag dit och kollade den!
Den var igång och hade besök av flera rävar så den är numera förstärkt med mer åtelgodis och verkar vara i full sving.
En inte så liten extra krydda är att spåren av en stadigt stor räv kontinuerligt besöker åteln!
Dessa stämplar fanns med riktningen satt till min åtel och det gjorde förväntningarna för Onsdagens sittning extra stora.
Det snöar skapligt under hela kvällen vilket resulterar i ett idogt arbete att hålla kikarsiktet rent och även i att jag har klätt mig som en Michelingubbe med många varma lager.
Väl på plats så tar jag position i en snöfylld klippskreva som är mjuk och formbar och sedan blir jag sittande att spana på åteln och kringliggande bergkanter, terrängen går i vågor av små bergryggar och jag sitter på en av dem med åteln på en annan rygg inom 70m avstånd.
Jag hör att en rävhona går och ojar sig inte alltför långt borta så löpet är igång och risken att rävarna inte går till åtel ökar men det är ändå värt sittningen för när jag suttit i 1timme och 30 minuter så slinker plötsligt en räv upp på bara 20m avstånd med siktet inställt på åteln, den rör sig säkert och verkar betydligt lugnare än de rävar som kommer till åtlarna inom mera bebyggt område, skogen verkar lugna den.
När den är mitt för mig så stoppar jag den med ett litet muspip med munnen och gör anläggningen i samma stund, räven stannar och stirrar oförstående på mig medan jag upptäcker att förstoringen är på högsta och linserna snöiga!!
En fipplande justering och sedan går skottet utan att räven hinner koppla läget, den ligger där jag sköt den.
Det är inte bjässen som trampat runt på åteln men det är en finpälsad hane och kvällen är ännu inte så långt gången (ca:21:45) .
En stund till sitter jag men kylan börjar gå igenom kläderna så jag blir inte långrandig.
Dagen efter kollar jag till åteln i dagsljus och kan se att den store har varit i området men valt att inte gå hela vägen fram!
Troligt så har jag skrämt den med skottet eller när jag var framme och plockade upp den skjutna räven!
Det kunde skett men nu får det istället bli en ny sittning eller ett försök till att locka in den från hemma området efter löpet..
Det är kul att se fram emot :) • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post271

Lurad med revansch och sedan lurad på nytt!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Wed, January 22, 2014 21:31:45
Igår så lade jag ut lite Kycklingrester från Måndagens middag på mina 2 åtlar, med detta gjort så åkte jag hem och åt middag för dagen för att sedan natta knattar och pussa frun på kinden.
På väg ut så fick jag ett infall att starta spritköksvärmen i min närmsta åtel även om planen inte var att sitta där!
Jag gör det delvis för att vänja rävarna vid att det är något som händer där.
Vidare åkte jag för att sitta på den planerade ute i det fria åteln (den där jag sköt min förra vakräv häromdagen).
Väl på plats så är det lätt att se att jag blivit dragen vid näsan!
Kycklingen är borta och åteln känns inte lika het längresmiley
Efter att knappt gått ur bilen så lämnar jag åteln för att hellre sitta på den andra åteln som kanske är lite mer intressant för kvällen.
Väl på plats så kryper jag in i min koja där värmen nu har börjat sprida sig , och det känns lite Cozy smiley
Klockan är runt 22:00 och nu blir det att vänta!!
För att ni ska slippa det kära läsare så har jag förberett ett lite hopp i tiden smiley
Nu är klockan 00:10 och den bekanta mörka fläcken rör sig stirrigt en bit utanför skjutsektorn på åtelplatsen,
Räven är på plats och spänningen är på topp!
Den verkar väldigt Nervig och vill inte riktigt ta sig fram till Kycklingen som ligger och doftar förföriskt några meter därifrån.
Det är bara en tidsfråga innan suget tar överhanden, det vet ju jag! det är ju jag som tillagat middagen smiley
Det smäller och räven är borta, men det är ingen fara för den blir snart funnen några meter bort, flyktsträckan blev ca:15m pga att skottet tog några centimeter längre bak än jag planerat, ändå är det ett bra skott så jag är nöjd.
En Finpälsad Hanräv till blev det.

Ikväll så tänkte jag ta Revansch på den andra räven vilket innebar att jag placerade en nyskjuten kråka på åteln och tog middag hemma.
Vakpasset ska börja tidigt så klockan 20:30 så sitter jag i bilen på den lilla grusvägen vid åteln och undrar var min kråka tagit vägen??
Jag har att göra med en riktigt tidig räv här verkar det som, kanske hörde jag till och med fåglarna i skogen bredvid åteln varna för räv när jag placerade kråkan där??
Lurad!! dags att ta nya tag och sätta sig lite tidigare ändå vid nästa tillfälle..

/Martin

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post270

Äntligen lite snö!!

VakjaktPosted by Martin Hermansson Tue, January 21, 2014 17:43:47
Vaksäsongen startade med den första snön för 2014 och efter att ha inventerat åtlarna och konstaterat att den mest aktiva är den som inte är försedd med någon vakkoja så bänkade jag mig bakom några buskar i en snödriva, åteln ligger på ca:70m avstånd så det borde gå att få in rävarna även om det kräver lite mer stillasittande från undertecknad!!
Det är kanske inte min starkaste gren , särskilt inte när man inte suttit några pass på ett tag..
Jag har tagit på mig en Flytoverall för att kunna hålla värmen och upptäcker ganska snart att den inte kommer göra det lätt för mig, vilket prassel och oväsen den för!!

Efter att ha suttit ett tag så börjar ovanan att vaka göra sig påmind och runt 23 tiden så är det lite svårt att sitta stilla.. myror i brallan heter det visst!!

Men även om jag suttit och skruvat på mig en stund så ser jag plötsligt en svart korv som kommer flytande på snön, den är jämntjock hela vägen så det ser lite skumt ut, ett tag funderar jag på om det är en Grävling men ser tillslut att det är en tjockpälsad räv
Avståndet krymper snabbt eftersom den är på väg snett mot mig .
Om jag rör mig nu så lär det bli fart på fältet.
15m ifrån mig ligger en liten jordhög och när räven försvinner in bakom den så gör jag en kvick anläggning mot den sida som jag bedömer att jag ska få se räven nästa gång, inget händer??
Jag lyfter blicken från kikarsiktet och ser att räven nu står uppe på Jordhögen med blicken fäst vid en prasslande jägare i flytoverall.
En snabb siktes justering och Sakos rävammunition lägger min första Vakräv för denna säsongen i en prydlig hög på toppen av Jordhögen.
Denna Vakräv är premiären för min Ljuddämpare och resultatet blev att jag kunde höra dunsen när kulan träffade Räven och dessutom tog den bort hela mynningsflamman och den förblindande effekt som den kan ha.
Positivt om man vill ha möjligheten till uppföljnings skott..
Det känns som jag har funnit en bra lösning till Rävbössan även om den är ganska otymplig att släpa på.

Skitjakt på er jägarvänner /Martin • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post269

God fortsättning!

BlandatPosted by Daniel W-M Thu, January 16, 2014 16:03:50

Hej alla rävjägare!

Här händer det tyvärr inte så mycket. För egen del har siktet var helt inställt på unghunden och trädskällarjakt hela hösten/vinter. Hoppas dock hinna ut och locka lite nu när det äntligen har blivit vinter på riktigt här uppe. Har även några nya produkter jag har kört med under hösten/vinter som ska få sig ett utlåtande inom kort.

Hur går det för er? Någon som vet av någon som är intresserad att börja skriva?
Maila mig isf på daniel@redfoxhunting.se

Akroyd´s Lintu. KM-vinnare nedre Norrbotten 2013. Rätt lik en räv :p

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post268

En överlevare tills tiden hann i kapp.

BlandatPosted by Martin Hermansson Wed, September 04, 2013 10:26:07
Säsongens första räv har tagits av daga, det var inte en minut för tidigt.

Jag har en känsla av att jag träffat denna räv tidigare och jag grundar det på att den har varit gatsmart efter att vi träffats tidigare.
Förklaringen till att den trillade dit nu är att den hade utvecklat ganska långt gången skabb.

Nu till historien om denna räv så som jag tror att det skett.

I ett tidigare inlägg (Den som kom undan) så skriver jag om en räv som fastnat i min Värmländska tunnelfälla den använde sin tid i fångenskap väl och gnagde av en regel (45x95) där jag hade ett avfångningshål från början, när det var gjort så bände/bröt den ner regeln och var fri.

Många kanske tycker att det är en solskenshistoria för räven, men då blir ju fortsättningen dystrare.

Någon gång (troligen under kalla vintern) så har räven besökt ett gryt där den tidigare invånaren hade skabb eller kanske träffades de under leken på senvintern, skabben tog fäste och vid nästa tillfälle som jag såg den hade den stora problem med att bara sitta stilla.
Här kommer vi till mitt andra misslyckande med denna räv , och visst skäms jag för det!
Den stod på en äng utanför mitt hus och hade fullt upp med att äta ur en fågelfälla som stod för inmatning.
Jag hämtar min 222:a ur skåpet men skruvar inte dit dämparen för jag vill lösa detta fort!
Efter att jag tagit mig till skjutposition så tar jag ett frihandskott mot räven som försvinner som en oljad blixt ???
Dämparen ändrar ju träffbilden på vapnet (det vet ju alla!!) i stridens hetta missade jag det och räven klarade sig.

Vid ett senare tillfälle (1 månad) så ringer min Fru och säger att den står i trädgården så jag lämnar jobbet och tar mig så fort jag kan hem för att få veta att jag missade den med sekunder..

En vecka senare (för 2 dagar sedan ) så springer den förbi mina föräldrars hus och Farsan hinner bara få fram geväret och slänger ett hopplöst skott efter en snabbt bortspringande räv (Miss).

Igår tog det tvärt slut.
Den klarade inte längre att motstå faran av min fälla en andra gång , den var helt enkelt för utmärglad, fällan slog igen någon gång under dagen och jag sköt räven när jag kom hem från jobbet.
Den är numera kremerad och jag hoppas att det gör gott för de som är kvar..


 • Comments(5)//www.redfoxhunting.se/#post267

Ny säsong!

BlandatPosted by Daniel W-M Mon, August 19, 2013 11:16:25
Som snart har varit i gång i 3 veckor!

Hur går det för er??

För egen del går det inte alls bra. Fick nycklarna till huset den 1 aug så ni kan ju gissa hur mycket räv man har hunnit jaga då..

Jaja, har du haft bättre lycka än mig och inte är skribent men vill ändå dela med dig? Skicka då bara berättelse och bild till daniel@redfoxhunting.se

Skitjakt på er!

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post266

Premiär som avslutning

LockjaktPosted by Martin Hermansson Thu, March 14, 2013 20:24:39
Efter att arbetet var slut för dagen så kändes vädret som gjort för att leta efter solande rävar på bergstopparna.

Först hemma så hade jag 2 knattar som en effektiv rävjaktsbroms men den ena ville till kusinen och röja så hälften vunnet smiley

Med Sambon på shoppingtur så återstod att ta med sig den snart 8 åriga dottern till rävskogen, lite motvilja lyckades pratas bort och sedan var det en del dividerande om klädernas lämplighet , grälla färger gör sig inte om lockpipan kommer fram så en väst som räcker till knäna från mina egna jaktställ fick bli överdrag.

Efter 10m i skogen så märker jag att hon är lite snuvig och sedan är nog halsen lite kittlig och skorna verkar vara av modellen som riverdance använder smiley

Det lär nog inte bli någon ansmygning som låter en trött räv sova men vi fortsätter ändå och allt till trots så står vi snart öga mot öga med en älgko och hennes två kalvar, de står på 60m avstånd intill en tall och jag försöker förgäves visa var de är ända till de får nog av vårat pekande och ger sig av och då visar sig för dottern också.

Vi smyger vidare ett par hundra meter och hör plötsligt hur en hare skriker högljutt något hundratal meter österut ,den lilla damen ser förskräckt ut och menar att det nog är ganska synd om den där haren.

Själv ser jag ett fint tillfälle att kanske genskjuta räven med haren på väg mot ett hygge så jag tassar iväg med en snörvlande kraxande och ideligen viskande liten dam i hälarna, väl framme så sätter vi oss och jag försöker på nytt förgäves peka ut ett rådjur på andra sidan hygget, det står med spegeln mot oss 100m bort och vi är upptäckta men det gör ju inget så länge räven fortfarande kan komma.

En liten stund senare så plockar jag fram Twisted sycon som var den enda pipa som jag fick med mig på väg ut idag, efter första trudelutten så ber jag dottern om hon kan hålla uppsikt bakåt medan jag kollar av hygget ,efter andra trudelutten så väser hon ut frågan om rävarna är farliga smiley jag har visst inte varit så utbildande som jag trott även om hon kan se skillnad på de flesta sorters spillning man finner i skogen, nåväl!

3 trudelutten och en räv rinner över hygget på 50m håll , jag viskar att det är dags att hålla för öronen och strax efter sätter den sig och tittar på oss så Rugern 1:an får tillfälle att slunga iväg en 30-06 som expiderar 12 räven för säsongen, och då också säsongens enda lockräv och dotterns första vilt på en smäll.

Det har varit en bra säsong i rävskogen men nu är det dags att dra en läsklapp genom pipan och stänga skåpet ett tag, men kanske får dörren stå på glänt för uppehållet är ju inte så långt och övningsskjuta ska man ju smiley • Comments(0)//www.redfoxhunting.se/#post265

Trebenting på åteln

VakjaktPosted by Edvin Lidén Thu, February 21, 2013 17:40:14
Hade under tre nätter vart aktivitet på åteln, så passade fint för ett vakpass på den fjärde! smiley Vid åtta tiden var man på plats i kojan, slog igång fotogenkaminen och fixade i ordning lite grejer.

Sen blev de att vänta, men som tur var så tog de inte så länge! Kl 21:30 fick en rörelse mig att rycka till! var de inte nått som skymtade till bland småtallarna på myren? Fäste blicken där jag trodde mig se mig sett en rörelse, men gick över ganska fort till att tro att jag bara såg i syne. Men nej så var det inte! Där kom rörelsen igen och nu var det helt klart att att de var räv på G! smiley Öppnade luckan och la ut bössan, sökte upp räven i siktet och då fick jag se att räven haltade väldigt mycket och inte alls använde höger fram. Följde räven i siktet för att invänta ett bra skottögonblick, den kom och haltade sig fram i kanten av myren på ca 70 m. När den stannade till för att nosa i en grop i snön kramade jag avtryckarn och räven blev liggandes!smiley Precis när skottet gått och jag repeterade får jag se en till räv som springer längst myrkanten för att nästan omgående försvinna in i mörkret..

Nöjde då mig med kvällens resultat för att man skulle orka upp dagen efter osv.

När jag hämtade räven visade sig att den bara hade tre ben! Skönt att få bort en sådan, ganska otroligt att dom kan klara sig med en sån skada och i övrigt var hon i fin form! :)

Hade även med mig finbesök i kojan av jakt och jägare, extra kul att de lyckades då för de brukar vilja gå åt skogen när de verkligen gäller! ;)

 • Comments(2)//www.redfoxhunting.se/#post264

Första räven för ny bössan :)

VakjaktPosted by Edvin Lidén Mon, February 11, 2013 19:06:56
På torsdag kom ett efterlängtat paket till mig! Nybössan hade kommit och åteln var väl besökt av mickel så de dröjde inte länge förens sauerns första räv låg! :)

På fredagen var de inskjutning som gällde så på kvällen blev de vak! :) men inte skymten av en räv på hela natten även fast den vart ganska välbesökt dagarna innan.

Jaja bara att ta nya tag! så på lördagen vid sjutiden var jag på plats igen. Allt var lungt fram till kl12, då kom det en räv som gick ut på åteln. Den gick lugnt runt där och luktade i de olika groparna som de grävt fram. Men innan jag fick upp skjutluckan så nöjde mickel sig med de besöket och lunkade vidare.. (brukar annars ha uppe luckan men men tyckte de drog lite väl kallt från de 20 minusgraderna utanför)

Inget annat än att återigen hålla utkik över åteln o hoppas på nya chanser, och de blev det också! :) klockan ett få fick jag se en mörk skugga på andra sidan myren, öppnade försiktigt luckan och sökte räven i kikarsiktet. Då fick jag se att det inte bara var en utan två stycken! Rävarna var påväg till höger och verkade inte intresserade av åteln och for allt längre och längre bort. Men precis innan de skulle försvinna in i skogen stannade en av dom upp och sauern fick sjunga ut för första gången i skarpt läge! :) Härligt! och vilken skillnad på ''kikarsikte och kikarsikte'' säger jag bara! :P • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post263

Liten tik med smak för höns!

BlandatPosted by Martin Hermansson Sun, February 10, 2013 16:03:42
Efter att ha haft besök av den Ormvråk som för 8:onde gången passat på att smörja kråset i min hönsgård så blev det lite rester att fresta räven med i tunnelfällan.

Denna fina Rävtik är den minsta för säsongen 5,5kg men den var i fint skick, vilket är glädjande efter alla Skabbrävar som trillat under säsongen!

Att den fastnade just nu är ju inte konstigt eftersom de har varit i full färd med att para sig ett tag nu och säkert var den hungrig, att jag dessutom fått tag i detta eminenta bete gjorde ju saken ändå mera trolig.

Av de rävar som trillat dit i fällan så har mer än hälften gjort det på höna.

Oslagbart smiley

 • Comments(4)//www.redfoxhunting.se/#post262
Next »